2024-06-28
甘味處鎌倉係一間日式甜品專門店,主打鎌倉風味,讓人有種去咗日本鎌倉嘅感覺,喺希慎或者屯門都有最近行過希慎,果陣好熱,試咗幾款甜品,包括鎌倉原味蕨餅、草莓乳酪同埋生草莓刨冰✅鎌倉原味蕨餅蕨餅透明晶瑩,口感Q彈,咬落去真係好有彈性,帶有淡淡嘅米香味✅草莓乳酪草莓乳酪酸甜適中,草莓果香好濃,乳酪嘅奶香濃郁但唔覺得膩✅生草莓刨冰呢款刨冰真係好吸引,滿滿嘅草莓醬鋪滿面,紅白相間,好靚。刨冰入口即化,冰沙細緻如雪,帶嚟一種冰冰涼涼嘅感覺。淋咗喺刨冰上嘅草莓醬濃稠適中,不會過於甜膩,與刨冰完美融合。每一口都係酸甜冰涼嘅享受,特別適合炎熱嘅夏天甘味處鎌倉嘅甜品真係唔錯,口感同味道都好出色。佢哋選用新鮮食材,製作精細,帶嚟純正嘅日式甜品享受。店內環境亦好雅致,充滿濃厚嘅日式風情,令人好似去咗鎌倉嘅某個小巷咁
✅鎌倉原味蕨餅
✅草莓乳酪
草莓乳酪酸甜適中,草莓果香好濃,乳酪嘅奶香濃郁但唔覺得膩
✅生草莓刨冰