2017-06-24 122 views
一直都有留意到,平時做開的 facial 店樓上樓下都有不少餐廳的,見做完實會餓餓地,就同朋友响呢一間日本餐廳醫番個肚。環境非常整齊清理,而且當值師傅狀甚認真專注,而我就跟隨服務員的步伐在座位就坐。點好了菜式,等了一會便有前菜上枱,有沙律、麵豉湯、淮山煮 和 燉蛋。沙律小小的一碗,菜是很爽口,加上沙律醬帶點芝麻的香味,是很醒胃的一種。從前對淮山的認知很單一,就係煲湯煲藥,而這個淮山煮外爽內軟,帶點咸咸酸酸,味道跟沙律很搭配。燉蛋蒸得好香滑,夠熱而容易入口,而麵豉湯也是暖暖的,麵豉味是很香濃。自選壽司12貫呢 12 件自選壽司,件件都非常精美,而且很鮮甜。不得不提的一定係海膽同埋葱吞拿魚腩,海膽真係十個鮮甜,而且口感滑滑的,聽職員講原來係餐廳經過時間用心去選才有呢款又清又甜的味道。而葱吞拿魚就係師傳用手剁成一 pat pat,口感唔會好似用機攪咁平均,所以口感寧舍好,剁出來的肉特別滑。鰻魚串平時食鰻魚都一定伴飯,但串燒真係第一次。外皮燒到脆卜卜,好似薯片咁,亦保持到肉質的香滑,真係超好味。豚肉泡菜鍋呢個鍋食落有點辣辣地,而豚肉肉質很嫩滑,覺得很惹味,用來餸飯真係好開胃。汁煮牛脷厚厚的牛脷

自選壽司12貫
呢 12 件自選壽司,件件都非常精美,而且很鮮甜。

鰻魚串
平時食鰻魚都一定伴飯,但串燒真係第一次。

豚肉泡菜鍋

汁煮牛脷
厚厚的牛脷,咬落係好柔軟,原來係用咗慢煮的方式,所以能夠緊緊鎖住肉汁。
而職員介紹也可以用呢碟菜的汁用餸飯,試過果然同樣美味。

綠茶慕絲 & 手打綠茶
綠茶慕絲細細杯,淡淡的綠茶仲有一 pat 紅豆蓉伴著,很是香滑。
而手打綠茶的綠茶味較慕絲濃得多,但一點也不苦,飲完一口又一口,同時間我有點担心,以後會提高了對飲綠茶的要求,搞到返唔到轉頭呢~

2017-05-16
Type of Meal