2023-03-19
🎌高質日本燒肉🐮日本過江龍嘅石田屋喺關西有九間分舖,好多香港人都會去朝聖,好在香港都有兩間石田屋引入正宗優質🐄日本A5和牛、神戶牛,牛肉極具粉嫩油花,確保牛肉美味高質,同時獲「神戶肉流通推進協議會」認可的「神戶牛指定登錄店」🏆今次去到開幕兩年嘅中環品嘗石田社長親薦嘅頂級神戶和牛燒肉饗宴Kobe Wagyu Yakiniku Tasting Night Hosted by Founder Ishida San🥢泡菜三點🥗前菜三點有沙律,沙律有啲脆脆一齊增加口感仲有牛肉他他,配紫菜、香蔥、蛋汁,撈勻食夠惹味🉐另有和牛、帆立貝刺身🐄特上厚切牛舌 牛舌 配 鹽昆布好鐘意牛舌,有牛味但唔油,薄切配鹽昆布味道有層次又有口感🉐🐄牛板腱🐄特選夏多布里昂🐄特選神戶牛小排🐄腰脊蓋肉🐄臀肉心🐄唐辛子肉質嫰滑,油脂分布好,入口即化又柔軟,可配不同醬汁,食到較後油份較重,沾上少少鹽更好食😋🐄神戶牛薄燒呢款好食到不得了,附上一件壽司飯,將神戶牛薄燒輕輕燒幾秒,再放上壽司飯上,淋上日本蛋漿,哇口感好軟滑,有入口即化感覺,超得🉐🍜石田屋冷麵有半粒蛋,冷麵彈牙💚甜品好開心有抹茶雪糕做甜品,好濃味,好有日本味道,幸福感滿
🥢泡菜三點
🥗前菜三點
有沙律,沙律有啲脆脆一齊增加口感
仲有牛肉他他,配紫菜、香蔥、蛋汁,撈勻食夠惹味🉐
另有和牛、帆立貝刺身
🐄特上厚切牛舌 牛舌 配 鹽昆布
好鐘意牛舌,有牛味但唔油,薄切配鹽昆布味道有層次又有口感🉐
🐄牛板腱
🐄神戶牛薄燒
🍜石田屋冷麵
有半粒蛋,冷麵彈牙
💚甜品
好開心有抹茶雪糕做甜品,好濃味,好有日本味道,幸福感滿滿🉐
🎉🎉🎉
銅鑼灣新店二月開幕,為慶祝,中環分店都推出慶祝菜單,一眾同樂😋
💰$778/1 原價$980/1
🚩Yakiniku Ishidaya 燒肉石田屋 @yakinikuishidaya.hk
📍中環德己立街1-13號世紀廣場3樓
📍銅鑼灣告士打道280號世貿中心10樓