2020-03-20
今晚約了好友B到大坑dinner, 想揾間静靜地,可以傾下心事嘅餐廳,結果在openrice揀左Warren, 好期待啊!餐廳有一個頗大的open kitchen, 雖然座位不多, 但靜靜地食吓飯,飲杯酒,幾好情調,真係一個唔錯的選擇!餐廳經理介紹了西班牙No. 1水果紅酒LOLEA給我們,LOLEA以精選優質紅酒,加入天然橙汁,檸檬汁,杏桃和其他地中海水果,再加入礦泉水而成。LOLEA$68/glass~口感微甜清爽,帶新鮮水果的鮮甜,因為只有7%酒精,所以極易入喉,不期然會愈飲愈多,令人心情愉快。'海膽龍蝦湯$138~餐廳經理推介,果然是名不虛傳!龍蝦味非常非常濃郁,配打成泡泡的海膽汁,又creamy又鲜甜,還有一大片甘甜的海膽,令人回味無窮!日本刺身帶子配黑魚子紅加侖子啫喱~$158以北海道頂級刺身帶子,配以黑魚子為主調,伴以黑加侖子啫喱,沙律菜,車厘茄,櫻桃蘿蔔和新鲜水果,再加上creamy的沙律醬和橄欖酒醋做sauce, 口感豐富清新,好美味!帶子表面煎至金黃,肉質鮮嫩爽滑,再加上甘甜的魚子,令人回味。香煎鵝肝配黑魚子蟹肉藜麥沙律$248~以法國頂級鵝肝為材料,鵝肝厚身肥美,
'
無窮!
日本刺身帶子配黑魚子紅加侖子啫喱~$158
香煎鵝肝配黑魚子蟹肉藜麥沙律$248~
以法國頂級鵝肝為材料,鵝肝厚身肥美,表面煎至焦香,口感細腻絲滑,入口即溶,伴随着淡淡的餘韻
在口中化開,非常滋味。
配以健康的藜麥和甘香的黑魚子,可減少鵝肝的腻,
正!
香煎石斑魚配提子牛油汁$378~石斑魚外皮煎得金黃鬆脆,肉質嫩滑濕潤,魚味濃郁。配提子牛油汁,好好味呀!
燒紐西蘭羊架配芥末籽燒汁$398~紐西蘭羊架肉質柔軟鮮嫩,肉汁豐富,非常美味。
配菜有翠肉瓜,紅蘿蔔和法邊豆,最出色莫過於芝士焗薯,芝士味和薯味非常香濃,而薯蓉亦非常綿密creamy, 好正!
餐廳依家做緊Daily Special, 凡dinner惠顧澳洲M9和牛肉眼或美國頂級西冷, 可以free float任食芝士焗薯,紅酒或白酒一杯,下次我一定要來試下。