2018-07-06 105 views
最近夏天來臨, 唔知係咪最近天口熱,所以就特別食泰菜, 酸酸甜甜的食物用黎配搭夏天就最合適不過, 所以前日經朋友介紹話天水圍都有正宗泰國菜而且仲唔洗走到去九龍城, 旺角, 真係好就腳, 我叫左個海南雞飯, 一個人食真係大份又飽肚,先從雞講起, 雞味好香, 而且唔會好大陣冰鮮雞味,而且仲有一層嗜喱, 雞都好滑, 所以係整體黎講, 佢的雞真係做得幾好, 而且跟餐仲有個湯,應該係豬骨蘿蔔湯, 不過對我而言好似比較淡味, 不過自己加味後就變返好味啦, 而同醬汁方面三種味道都好夠味,聽人講最好味的食法係三種醬加起, 今次試左下又真係唔差,醬汁酸甜, 好開胃,  最後就係個飯, 用泰國米煮成所以粒粒分明, 而且飯量好足, 雞油同黃薑粉加起身令成個飯更上一層樓, 我都好耐無食過海南雞飯, 所以係屋企附近食到咁高質的泰菜真係好開心
最近夏天來臨, 唔知係咪最近天口熱,
先從雞講起, 雞味好香, 而且唔會好大陣冰鮮雞味,

2018-07-04
$65 (Dinner)