難得放假放平日,約朋友黎尖沙咀食生日飯。朋友話想食酸菜搵間有海景既餐廳,諗起呢間川菜都有靚景,就黎試下啦~餐廳環境闊落,好適合傾下計聚下。見到午市有商務二人午餐,既然係食生日飯就食豪啲啦🥳呢個套餐$972,包左都好多野食啊1️⃣🍗 瑪瑙紅油棒棒雞 呢個冷盤既賣相好精緻🥰,見到手撕上有手拉糖包住紅油😮工夫少啲都做唔到而手撕雞味道好香濃,好香麻醬同花生醬既味道,雞肉都做得好滑,同埋有爽脆既青瓜絲撈埋一齊,味道清新👍🏻2️⃣🍤 火爆帶子鳳尾蝦呢道菜就比較清淡,可以中和番其他菜式😋帶子好大粒鳳尾蝦都好大隻,而且兩樣食材都好新鮮,爽口彈牙。而且仲有露荀同青紅椒一齊炒,夠健康啊~3️⃣🥘 海皇三絲羹呢個湯原來有海蔘絲、鮑魚絲同埋海蝦絲,唔怪得飲落咁滋補😍而且味道好清甜,好岩我地口味😋4️⃣🍖烤北京片皮鴨 (半)估唔到半份既片皮鴨既份量都幾多🫣🫣鴨肉同皮烤得好脆同鴨油味好香,而且唔會太多肥膏😝餅皮係成籠上,而且每塊中間都有張紙隔住,唔怕痴埋一舊,唔食時仲可以蓋住唔會凍晒5️⃣🐠南充酸菜桂花魚酸菜魚我地叫左小辣,辣度剛剛好👌🏻魚肉好厚切,好紮實但又唔會煮得太老太韌🥳湯底味道濃郁,仲有大量酸菜同薯粉,薯粉索晒湯底既味道,好

1️⃣🍗 瑪瑙紅油棒棒雞

2️⃣🍤 火爆帶子鳳尾蝦

3️⃣🥘 海皇三絲羹

4️⃣🍖烤北京片皮鴨 (半)

5️⃣🐠南充酸菜桂花魚
酸菜魚我地叫左小辣,辣度剛剛好👌🏻魚肉好厚切,好紮實但又唔會煮得太老太韌🥳湯底味道濃郁,仲有大量酸菜同薯粉,薯粉索晒湯底既味道,好好食😘

6️⃣🍠白雪燕麥蕃薯
呢個蕃薯甜品比較少見😋黃芯蕃薯同紫芯蕃薯都有,黃芯既甜度稍為高少少~蕃薯煮得好軟,外面包住燕麥碎碎,仲有少少砂糖同糖霜灑係碟面,可以自己調較想食幾甜😝

套餐仲包左兩杯特飲,我地就揀左
7️⃣🍹特大新鮮果茶
果茶夠fresh,有好多生果係入面,有火龍果,士多啤梨,橙同西柚。味道唔會太甜,解渴又解膩😘

8️⃣🍸 柑橘熱情百香果
呢杯梳打都好清新,柑橘同百香,酸酸甜甜好開胃😝

另外餐廳包既玄米茶好香,仲有紅棗圓肉等等人材料等等👍🏻👍🏻