2024-02-28 265 views
喜歡食辣既我上個星期六去咗灣仔嘅「湘舍壹號」✨,一間正宗湖南湘菜嘅餐廳!餐廳裝修高級雅緻,環境舒適寧靜。而食物方面就更加出色,我地點咗午市套餐,包括前菜、湯、小炒同甜品,份量豐富,每一款菜式都鮮美無比,絕對令人食過之後回味無窮。😋前菜「燒椒皮蛋」🌶️🥚,皮蛋混合燒椒,辣度適中,非常開胃。而餐湯「筒子骨燉湖藕」🍖🌸,筒子骨燉得鮮嫩多汁,湖藕又脆又甜,兩者嘅組合真係一絕!湯汁濃郁,飲落去令人舒暢。而小炒方面,「醬椒炒仔雞」🌶️🐔,雞肉炒得鮮嫩多汁,配上醬椒嘅辣味,味道更加突出。辣辣嘅醬椒同雞肉嘅鮮甜真係好搭,一咬落去,辣味同雞肉嘅鮮味交相呼應,令人回味無窮!而「農家小炒肉」同「紅菜苔」🥦🥕🍄,呢兩款小炒菜式都好豐富。「農家小炒肉」有著湘菜獨特嘅調味,肉質嫩滑多汁,配上鮮蔬一齊炒,味道鮮美。「紅菜苔」則帶有爽脆嘅口感,特別適合搭配其他菜式一齊食。甜品方面,「酒讓丸子糖水」🍚,呢碗糖水帶有微微嘅酒香同甜味,清甜又好味,係餐後嘅完美結束。整體而言,「湘舍壹號」是一家裝修高級、環境舒適的湖南湘菜餐廳,食物質素非常出色。

前菜「燒椒皮蛋」🌶️🥚,皮蛋混合燒椒,辣度適中,非常開胃。