2019-07-01
尋晚受到一班朋友邀請打邊爐,去到先知原來係一間音樂主題餐廳,裝修好靚,電視仲播住周杰倫演唱會,好有feel。打邊爐既爐仲要係一個鼓,真係諗返起以前夾band既日子。前菜係炸魚片頭配羅望子汁,炸魚片頭厚切夠味,羅望子汁既酸度岩岩做到中和味道效果。跟住係和牛響鈴,未食過咁特別既響鈴,裡面有A5和牛,香酥味美。跟住就係萬眾期待既邊爐喇,足料湯底有用左鹿兒島赤目雞既上湯,鮮魚湯,仲有半隻鮮美既法國春雞呀,真係見到就興奮。裡面有蟲草花杞子等滋補食材,飲完第一啖,食埋花膠已經覺得好滋潤。打邊爐叫牛係常識吧,個牛拼盤係最高級既美國US Prime Rib,唔怪得脂肪分配平均,紋理鮮明又滑身,真係大滿足。仲有西班牙黑毛豬柳,薄切肉嫩,豬香十足。半隻法國春雞仲會撈起畀我地食,肉身結實,同其他品種既雞果然不一樣,充分吸收湯底精華之後仲好鮮甜添。食完D肉當然要食丸同餃,有手打鮮美蝦滑,三星蔥豬肉丸蔥香十足,醬爆牛丸真係好醬爆,好似食神咁呀!原來而家唔止護膚品,連墨魚丸都有零添加,再加個和牛拉絲芝士餃,個下拉絲,簡直比任何野食都邪惡!大家都飽飽地,係時候食甜品,一個黑加倫子雪葩,連埋D玫瑰cream同荔枝碎冰
打邊爐既爐仲要係一個鼓,真係諗返起以前夾band既日子。
仲有西班牙黑毛豬柳,薄切肉嫩,豬香十足。
大家都飽飽地,係時候食甜品,一個黑加倫子雪葩,連埋D玫瑰cream同荔枝碎冰,再配埋音樂,簡直係享受。