2020-06-20 573 views
講起米線好多人只會諗起譚仔呀三哥呀雲乜乜嗰啲,其實喺大圍就有一間由年輕老闆娘打理嘅黃色米線店。佢哋有多款特色米線湯底,就好似我叫咗嘅金銀蛋莞茜湯底,就算唔係莞茜fans都覺得吸引!湯頭淡淡莞茜香,重點係夠金銀蛋味。而米線嘅軟硬度係剛剛好,完全唔會煮到淋哂無口感!滷鴨片好厚身味道濃郁,不過可能因為偏瘦有少少鞋口;滷雞腎不過不失勝在份量多;滷蛋同樣入味;最出色肯定係肥而不漏嘅滷豬腸,非常之香口!沙嗲湯底亦非常之濃郁,秘製豬頸肉大條得嚟仲要好爽口,出色!配料份量之多完全唔會令你擔心食到最後得返米線咁dry!嘢飲方面薏米就煮得唔夠軟啦,仲係好硬身比較可惜無辦法食埋;手拉奶茶有少少泰奶feel但茶味更為香濃同充滿港式味道,不錯!成間店計埋老闆娘都係得3個人做到踢哂腳咁,雖然要排隊但絕對體諒!

什匯金銀蛋莞茜湯米線 (含滷鴨片、滷雞腎、滷蛋、滷豬腸)

秘製豬頸肉沙嗲湯米線

自家製檸檬薏米水 & 招牌手拉奶茶

什匯金銀蛋莞茜湯米線 (含滷鴨片、滷雞腎、滷蛋、滷豬腸)
秘製豬頸肉沙嗲湯米線