2022-11-13
由呢間火鍋店係荃灣西插旗開始,黃金時間出面總係會排晒長龍🥸 作為街坊,如果要係荃灣搵一間精品火鍋,呢間絕對榜上有名🫡 近排終於變返打邊爐季節,係時候約埋朋友過嚟一齊打邊爐🍲呢到嘅湯底出名足料,記得第一次食就係食佢哋個食妝鍋($138),其實係紅顏花膠雞鍋,雞湯煮到超濃郁,煲滾後飲落去好鮮甜,仲有成十幾塊花膠係面,一舀已經feel到啲膠原蛋白好濃厚,夠晒足料又養顏☺️今次到訪仲有新湯底🤣白貝海鮮鍋($138) 同食妝鍋一樣,煲滾之後飲,湯底味道濃厚,入口綿化,海參、乾貝嘅海鮮精華滲晒入去,啖啖都係海鮮嘅鮮甜味,仲要入面超多湯料,又有蠔又有乾瑤柱,冬天飲呢啲真係啱晒🥰比利時五花肉 ($88) 夠肥美,放入口就感受到豬肉嘅油脂香🐷 筆管魷魚($78) 夠晒新鮮彈牙有口感🦑脆吳郭魚片($68) 一上枱砌成花型好有心思,煮落去口感爽口嫩滑,完全唔柴😛自己覺得海鮮料放係白貝海鮮鍋就令個鮮味進一步提升😙呢到啲配料好多都特別精緻,企鵝丸 ($59)真係勁qq(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 食落去夠彈牙,墨魚味重,真心推介🐧 為咗腸道健康着想都嗌咗份大白菜 ($38)💁🏻♀️自問嚟湊湊一定要飲奶茶,因為呢到嘅珍奶真心
呢到嘅湯底出名足料,記得第一次食就係食佢哋個食妝鍋($138),其實係紅顏花膠雞鍋,雞湯煮到超濃郁,煲滾後飲落去好鮮甜,仲有成十幾塊花膠係面,一舀已經feel到啲膠原蛋白好濃厚,夠晒足料又養顏☺️ 今次到訪仲有新湯底🤣白貝海鮮鍋($138) 同食妝鍋一樣,煲滾之後飲,湯底味道濃厚,入口綿化,海參、乾貝嘅海鮮精華滲晒入去,啖啖都係海鮮嘅鮮甜味,仲要入面超多湯料,又有蠔又有乾瑤柱,冬天飲呢啲真係啱晒🥰
比利時五花肉 ($88) 夠肥美,放入口就感受到豬肉嘅油脂香🐷 筆管魷魚($78) 夠晒新鮮彈牙有口感🦑 脆吳郭魚片($68) 一上枱砌成花型好有心思,煮落去口感爽口嫩滑,完全唔柴😛 自己覺得海鮮料放係白貝海鮮鍋就令個鮮味進一步提升😙
自問嚟湊湊一定要飲奶茶,因為呢到嘅珍奶真心係飲過咁多間入面嘅top 3🏆呢排興飲oat milk,好似健康啲又好飲(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)所以呢到最出名嘅奶茶而家出埋燕麥奶茶 ($29),同平時嘅燕麥奶茶唔同,呢到仲會飲到一粒粒嘅燕麥粒,香得嚟又有咬口😛朋友就嗌咗大紅袍珍珠奶茶 ($34) 都超大杯,飲落去珍珠煙韌有咬口,而且奶茶入口順滑,茶底香濃🤪
呢到自助吧$19/位,包咗茶錢、醬料同自助吧嘅食物,有兩款前菜、西瓜、哈密瓜同肉燥飯,生果真係幾甜,中間仲會有服務員提供免費鴨血、麻辣豆腐,最後有杯酸梅啫喱,仲有菠蘿沙冰🍧真心食完飽到上心口🤰🏻
總括嚟講,呢到食物高質,湯底仲超足料,以精品火鍋嚟講,呢到定價合理,環境裝修走古風典雅路線,坐位空間好闊落夠私隱度,雖然當日全場爆滿,店員都忙到踢晒腳,呢間都係值得推介嘅火鍋店🙌🏻