2020-11-08 4945 views
呢日同屋企人嚟試下呢間位於Times Square嘅中菜館,聽聞係由資深中菜大廚主理,主打花膠菜式,另外佢嘅燒乳豬都好出名,今次叫咗4人既精選套餐,有齊前菜、主菜、飯麵同甜品,每款菜式既水準都幾出色同平均,睇得出廚藝幾唔錯,只係服務方面有些小甩漏,同埋餐廳唔係太夠侍應,上菜較慢🙈🙈,不過食物方面都足以值得推介。杭椒水晶鴿呢款水晶鴿面頭既醬料用上好多新鮮既花椒粒,同平時食麻辣嘢既賣相唔同,呢款新鮮花椒係呈綠色,麻香味好出,鴿肉肉質實淨唔鞋,少少辣幾開胃。即燒無花果天下第一豬叫得做天下第一豬應該對出品好有信心,6件乳豬件配上無花果做成嘅醬汁,醬汁就唔係好食得出無花果味,比較似平時點既乳豬醬但無咁甜膩,乳豬就算放咗一陣,個皮依然脆卜卜,好香口,底下有一層薄薄既肥膏配埋肉一齊食,的確係幾好食既。濃湯花膠菜膽煲雞真材實料既湯,每碗都有好多雞肉,仲有大大件菜膽,當然唔少得花膠,有2件,屬於比較硬身唔係煲到腍晒好膠質個種,個湯飲得出真係用上好多雞餚出嚟既味道,雞肉經煲過之後都唔會鞋,飲晒成碗都唔會油,仲有種好養顏嘅感覺添😻😻無花果片皮雞二食(避風塘雞件或涼瓜炆雞件)呢款主菜分開咗片皮雞以及雞件2個菜

杭椒水晶鴿

即燒無花果天下第一豬

濃湯花膠菜膽煲雞

無花果片皮雞二食(避風塘雞件或涼瓜炆雞件)
呢款主菜分開咗片皮雞以及雞件2個菜式,片皮雞真係第一次聽,雞皮燒得香脆,本身以為雞皮下面係雞肉,原來係麵包配上無花果醬,模仿片皮鴨咁配醬汁同餅皮,麵包好鬆軟,配雞皮食可以解膩。至於雞件方面,唔食苦瓜嘅年輕人(即係我🤣)梗係揀避風塘啦,雞件份量好多,每件都包住炸皮,食落好香口惹味,辣度唔高,唔太食得辣既多會接受到。

黑蒜翡翠泡蝦球
好多中菜館都會見到類似既小菜,味道唔算好特別,勝在蝦球夠新鮮彈牙。

鮑汁花膠撈飯
份量頗大既撈飯,主要係食鮑汁既味道,不過花膠粒比較細粒同少,唔係太食得出。

蛋白杏仁露配果凍
好養顏既甜品,蛋白份量好多,飲落帶淡淡既杏仁香味,另外仲配埋一件杏仁凍,作為一餐飯既結尾好滿足呀😌

人均消費:$480
推介指數(10分為滿分):8分