2012-10-05 29 views
今日黎到側魚涌 , 首次踏足 openrice o既寫字樓 , 好興奮 ~又係時候籍此多謝 openrice , 舉辦 < 食家挑戰賽 > ,令我有幸得到咁大個女第一份靠自己努力而非僥倖而得到o既禮物咁遠水路黎到 , 當然要搵 d 好野食下啦 , 醒起附近有間唔錯o既 ... 仲好幾年無黎無光顧既函館拉麵 , 慢慢行過去等六點開市 ~呢度坐位唔算多,能夠容納二十幾人左右!有定食、拉麵、小食等食物選擇,而我今日主打就系拉麵!個人比較喜歡味噌湯底,呢度有味噌及濃味味噌兩個選擇拉麵最重要係湯底 , 除味噌外仲有醬油同極上醬油都一樣做得出色 ~傳統上,日本拉麵有粗、幼、曲、直之分,主要因應各地風土而異!像北部天氣寒冷,湯底味濃,會配粗身卷曲的麵條,以平衡味道;而九州一帶氣候暖和,加上當地多勞動階層,一切求快,快熟的幼身直條麵最受落!拉麵店會因應湯底去決定麵條的粗幼度,清湯通常配幼麵,濃湯則配粗麵!1. 濃味味噌拉面 ~ 濃味味噌的味道淳厚而不太鹹,據說拉麵底系系西山麵所來貨,麵條硬身彈牙之餘有嚼勁 , 有微微蛋香 , 曲身面條掛湯力十足 拉面配上一片厚身叉燒,香濃嫩滑的半肥瘦
令我有幸得到咁大個女第一份靠自己努力而非僥倖而得到o既禮物

仲好幾年無黎無光顧既函館拉麵 , 慢慢行過去等六點開市 ~
像北部天氣寒冷,湯底味濃,會配粗身卷曲的麵條,以平衡味道;
1. 濃味味噌拉面
拉面配上一片厚身叉燒,香濃嫩滑的半肥瘦豬肉,入口即溶!
配料仲有香蔥、筍片、昆布、粟米、芽菜 , 相當豐富 ~
呢度顧客除左香港人外仲有大量日本客,可見其正宗之處!
1. 細咖喱飯
~ 另加 $ 30 可以轉套餐,我選擇左跟細咖喱飯,份量都唔算細 ,
咖哩飯入面有少量薯仔、蘿蔔等,無肉類系入面,仲有 d 紅姜 ,
咖喱唔算辣,甜甜地 , 不過唔係幾夠香 , 略嫌加三十蚊跟呢個飯有d唔抵!
## 食完函館 , 我發現我係偏好食呢類o既粗且曲o既拉面 ,
幼身直面硬係無咁有口感 , 亦都係我對潮潮流中拉面店不太喜歡o既原因之一
呢一餐好滿足 , 起碼比o既價錢同食到o既質素同飽肚程度成正比 ^^
$100 (Dinner)
  • 濃味味噌拉面