2020-01-26
喺日本有名氣嘅頑固壽司終於係12月登陸香港,之前一直都有留意新開張期間都大排長龍,今日放假終於有機會去試一試香港嘅頑固壽司。午市定食餐牌,睇落款款都好吸引,所有選擇困難症都出黎呀。最後決定左要海鮮丼同壽司12貫。相比起日本店,價位算中上,但係店員指出所有刺身都係每日由飛機直送,而且喺尖沙咀黃金地段,難怪一分錢一分貨。現場仲有吧枱睇住3-4位師傅現場製作,而且所有壽司都係即叫即做,單係咁樣有真人表演睇都值回票價啦。等左唔使5分鐘,我叫嘅海鮮丼定食終於到啦,賣相好靚,顏色又豐富。海鮮丼有8種新鮮嘅魚生,分別有鯛魚,油甘魚,三文魚,吞拿魚,三文魚籽,海膽,牡丹蝦等等,真係數都數唔晒。全部魚生都係厚切,色澤光亮,非常新鮮,而且肉質鮮甜美味,貴少少果然係唔同食法。定食套餐仲跟左茶碗蒸,麵豉湯同埋小鉢,三款小食中最鍾意個茶碗蒸,要整得好食其實唔容易,而佢就蒸得啱啱好,嫩滑可口。另外,屋企人叫咗個壽司12貫定食,有大中拖羅,鯛魚,帶子,鰻魚,海膽甜蝦,三文魚籽,松蟹棒,玉子燒等等。屋企人分享左件粉紅色嘅拖羅比我都已經好滿足,肉質軟滑,有種入口即溶既感覺,魚味仲特別鮮甜,真係好好食😋!下次再去都要自己
另外,屋企人叫咗個壽司12貫定食,有大中拖羅,鯛魚,帶子,鰻魚,海膽甜蝦,三文魚籽,松蟹棒,玉子燒等等。屋企人分享左件粉紅色嘅拖羅比我都已經好滿足,肉質軟滑,有種入口即溶既感覺,魚味仲特別鮮甜,真係好好食😋!下次再去都要自己食一份壽司12貫先得喇。
一間有服務同質素嘅壽司鋪,當然會繼續支持佢地帶多啲日本直送嘅美味魚生返嚟,等我哋唔使飛去日本都食得到啦!