🍽CANELE (中環)📍 中環士丹頓街10-12號御珍閣地下及1樓🌟前菜1. French Chop Salad 紅菜頭核桃碎沙律(紅酒菜汁)🥗沙律內容好豐富,有紅菜頭,核桃碎,車厘茄,沙律菜!全部都好新鮮,好清甜。再配埋紅酒菜汁,酸酸甜甜,好開胃,做一個餐前菜絶對係最佳既選擇。2. Daily Soup 香濃龍蝦湯🦞龍蝦湯既質感她濃稠,啖啖充滿鮮味,好似飲左成隻龍蝦入肚咁。裏面有龍蝦肉絲,口感豐富。加埋厚厚既忌廉係湯上面做點綴,攪勻後,味道更加有層次。🌟主菜3. Roasted Angus Beef Filet烤美國安格牛柳(+$88 Double Meat)🥩今次我叫咗Medium Rare,牛柳既表面煎得好香,內層肉質多汁嫩滑而且完全冇筋,牛柳散發出極濃肉味,真係一道必叫嘅菜式。旁邊嘅配菜都煎得好出色,有南瓜,青瓜,紅蘿蔔,椰菜花。佢嘅薯條都好吸引,佢係一隻幼身嘅薯條,廚師除左用鹽之外,仲洒咗少少黑椒同紅椒粉做調味,辣辣地,好惹味。P.S. 薯條任食🍟🌟甜品4. Chocolate Souffle with Vanilla Ice Cream 朱古力梳乎厘配雲呢拿雪糕 (+$6
🍽CANELE (中環)
📍 中環士丹頓街10-12號御珍閣地下及1樓

🌟前菜

French Chop Salad

2. Daily Soup 香濃龍蝦湯🦞
香濃龍蝦湯

🌟主菜

P.S. 薯條任食🍟

🌟甜品
4. Chocolate Souffle with Vanilla Ice Cream 朱古力梳乎厘配雲呢拿雪糕 (+$68)🍫
甜品選用左 72% Valrhona 黑朱古力製成的朱古力梳乎厘,朱古力味香濃,唔會太甜。旁邊嘅雲呢拿雪糕,食到好多雲呢拿籽,成個雪糕都好香。雪糕加埋溫溫朱古力疏乎厘一齊食,冷熱交替,層次豐富,各位甜品控仲唔快啲試吓。

5.Cheese Cake with Vanilla Ice Cream 自製柚子日本忌廉芝士蛋糕配雲呢拿雪糕(+$38 )🧀
呢一款嘅芝士蛋糕,味道酸甜適中,一放入口就慢慢溶喺口腔裏面,超級合我心意。淡淡的芝士味加上瀰漫清怡既柚子醬,實在天衣無縫。雲呢拿雪糕嘅底部,有一片片既雪糕筒碎,味道同口感都好似白之戀人嘅嗰塊曲奇餅,好鬆化,令到甜品嘅口感更有層次。
Vanilla Ice Cream

🌟飲料
6. Child Memory Cocktail 🥥
呢一杯雞尾酒一開始好重椰子味,後勁慢慢有酸酸甜甜嘅菠蘿味道同淡淡的斑斕香味,飲落去都幾Creamy。
Child Memory

7.Passion Fruit Hurricanes Mocktail 🍹
呢一杯仿雞尾酒,酸酸甜甜,好有果香味,熱情果嘅味道中間夾雜着檸檬嘅酸味,而且飲落去有淡淡的橙香,飲完之後覺得好消滯。
Passion Fruit Hurricanes

環境:💛💛💛💛💛5/5
衛生:💛💛💛💛💛5/5
食物:💛💛💛💛💛5/5
價錢:💛💛💛💛💛5/5 ($763/2=💰381.5)

P.S. 呢一間餐廳真係充滿19世紀法國既氣息,餐廳嘅設計係以著名風格派藝術家蒙德里安既作品作為靈感。特別上咗2樓,佢地既開放式廚房,坐出露台,完全會令你覺得自己置身於法國小餐館一樣,好Chill,好舒服。而且佢哋個服務真係好高級,服務員都會先介紹完菜式,再上菜,十分專業。同埋佢哋嘅擺碟真係好靚。另外要讚一讚嘅係,佢哋盛載熱食嘅碟,都係先暖過,再放食物,十分細心。呢一餐飯都真係食得好滿意,內外兼備,一定會再返黎食💓

French Chop Salad
香濃龍蝦湯