2022-09-24 164 views
早幾日同屋企人食飯,屋企人指定想食酸菜魚,所以就去咗屋企附近新開嗰間川菜試吓!呢間舖頭係周圍唔同地方都有分店好方便,而且菜式選擇都幾多,不過因為今日生飛滋,所以就試吓食冇辣嘅酸菜魚,睇吓同平時食嘅有咩分別。我哋今次帶咗個二人份量嘅酸菜魚,估唔到一上枱超級大碗!裏便材料都好豐富,包括有萵筍,白蘿蔔同埋杏鮑菇等等,我哋特地仲加入咗寬粉,增加飽足感。講返主角先,酸菜魚裏面嘅魚肉超級滑溜,而且唔會有骨可以安心食用。湯底方面因為係唔辣嘅關係所以顏色都好清澈唔會好油膩。而且因為無辣所以令到其他香料嘅味道更加突出,我最欣賞佢加入咗蒜油,蒜油嘅香味配合返魚肉或者酸菜食用超級香,絕對唔會因為冇辣而令到口味好淡。餐廳嘅飲品方面都好出名,我哋今次叫咗熱情果梳打同埋柚子茶,一送上枱就俾佢巨大嘅size嚇親,估唔到20幾蚊超大杯,係性價比之選,如果食水煮魚或者辣味酸菜魚就啱晒。總括嚟講呢間餐廳啲質素都唔錯,大家如果想食水煮魚或者酸菜魚都可以試吓!