2023-07-05
心思思想食意大利菜,另一邊廂又想吃日本菜,應該如何選擇好?朋友提議去中環有一間通過精緻的日本傳統和經典的意大利風味的意日餐廳,名叫Pazzi Isshokenmei,環境舒適樓底高,落地玻璃望出去繁華嘅中環鬧市,食都食得優哉游哉啲,就決定去品嚐一次奇特的日本 x 意大利體驗。職員向我們推介晚餐的 Pazzi Kappou 6 Course Tasting Menu,還可以$488追加 Wine Paring,一邊品嚐一邊品酒最寫意。吃一點意大利麵包及意大利紫菜醫下肚仔。這一天不想吃牛,體貼的廚師幫我轉咗個和牛前菜,變做海膽做咗一個乾冰效果,要相機先吃,底下就是日本濃豆腐、龍蝦啫喱,海膽上面有金箔及法國魚子醬,突顯高貴氣派,而整體口感入口即溶比較Creamy。朋友很想品嚐這一個加 $138的招牌煎帶子配和牛牛脷,帶子很爽口,而牛脷質感很軟熟,旁邊也有一些舞茸菇、貴族蔬菜雅枝竹制造成的脆片及泡沫,脆片可沾上泡沫吃。野生油甘魚伴上粉紅白色薄切的蘿蔔,精心挑選的食材和前沿的搭配很有藝術Feel,而刺身亦是日本新鮮空運到港,油甘魚啖啖肥美,酸汁零舍醒胃。招牌鮑魚意大利手工意粉,特別加入櫻花蝦,以
吃一點意大利麵包及意大利紫菜醫下肚仔。
招牌鮑魚意大利手工意粉,特別加入櫻花蝦,以及雞肉高湯,從而令龍蝦鮑魚醬汁變得淡味少少,稀釋其醬汁濃度,好鍾意手工意粉條條彈牙有咬口,鮑魚軟熟。
主菜廚師幫我轉左慢煮鴨胸肉,肉質好爽嫩,配上法國特製醬汁,煎香個皮難怪特別香口,而粉紅色就是布冧泡沫。
今季廚師特別研發出春日甜品 - 櫻花北海道牛乳軟雪糕,有櫻花鹽及櫻花泡沫,清淡嘅櫻花味加上香濃的牛乳味道,好滿足呀
Pazzi Isshokenmei 中環皇后大道中80號H Queen’s 2樓