2020-02-28
1989 views
新開張的優質西班牙餐廳+酒吧<Rubia>位於中環蘇豪區荷里活道大街當眼處。餐廳共兩層,上層為Dining area,而下層為酒吧小食區。餐廳設計以木材為主,配合淡黃的燭光,以及透明玻璃門窗,氣氛令人淘醉。到西班牙餐廳當然必須品嘗一下西班牙水果酒Sangria,餐廳門口打開營造半露天區域,下層酒吧區亦有小食可供選擇,係一個三五知己聚腳的好地方。一行四人開左支紅酒,呢支西班牙紅酒值得推介,定價非常合理,帶有豐富水果味,配合紅肉小吃皆宜,aftertastes 長久。人齊可以到上層進餐。先來數款前菜:Padrón peppers口感juicy,配合Tomato bread 酸酸甜甜的味道,很開胃。Ibérico ham and ibérico chorizo 西班牙最受歡迎的豬,除了可以做成美味的火腿之外,全身上下也都可以用來製成風乾或新鮮的肉腸,飯前的下酒菜必備。很喜歡這款配以松子仁以及黑醋的Seasonal Tomato Salad,蕃茄口感豐富。本人其中之一喜歡是這款Chorizo Iberico Potato Salad,當中夾著肉粒以及特別調配醬料,食到停唔到口
本人其中之一喜歡是這款Chorizo Iberico Potato Salad,當中夾著肉粒以及特別調配醬料,食到停唔到口。
這款是我第二最愛Octopus Gallega in Potato Cream,口味嫩口柔軟,我哥哥形容為BB的大髀仔一樣😂。
有得食又有得玩的一味好菜色,賣相一流,以粗鹽作底承托住骨頭,要先打開bread pillow 再放入骨髓及肉粒,兩種不同口感配合增加左口感的層次。
終於來到主菜(食完種類繁多嘅前菜其實已經飽左七成)
左邊係Australian Black Angus 200days Grain-Fed,而右邊係主廚推介嘅Rubia Gallega Boneless Rib Eye,果然係好推介,入口即溶嘅肉質,必食!
Baked Hot chocolate cake, Extra virgin
Warm Cheesecake, Whiskey ice cream
終於來到甜品,我個人受不了奶蘇味道,所以較喜歡前者的chocolate cake,雖然係cake,但質感介乎於布丁以及疏乎厘之間,甜度適中是我喜愛的。
而後者的暖cheese cake 配以威士忌雪糕,新鮮嘅配搭,雪糕上插有一支威士忌嘅道管,可以隨意將威士忌加在Cheese cake或是雪糕之上。
總結:一間有高質素的環境,食物,飲品以及五星級貼心的服務質量,價錢合理,位置方便,實屬蘇豪區少有的高評價西班牙餐廳。