2022-12-15
原來D2 place 有間咁正嘅餐廳🤩!佢門面大大隻字寫左Golfzon,我仲以為佢只 for打golf🏌️♀️但原來除咗打golf,都有嘢食,食物超高質!超推介❤️❤️❤️❤️・ 頭盤自助沙律吧🥗 估唔到星期日食 lunch都係呢個價位!仲要係半自助式😳😳,勁正勁 surprise✨✨ ▸ 帕馬火腿及莎樂美腸🥓 配 蜜瓜🍈沙律吧有Parma ham & Salami 配蜜瓜其實好吸引🤩🤩 證明佢哋頭盤都會落足心機🥰 Parma ham肌肉同脂肪分隔明顯、紅行分明,油脂長線型分布✨✨而蜜瓜都好新鮮,好清甜爽脆🥰鹹鹹地嘅火腿加上甜絲絲嘅蜜瓜,好夾呀😆 而莎樂美腸都唔錯,都夾個蜜瓜🍈 ▸ 雞蛋薯仔沙律🥚🥔我覺得呢個沙律係三款入面最有心思同最好食嘅🥰🥰🥰,除咗水煮蛋同薯仔,佢仲有炸麵包粒🍞同埋千島醬,面頭有少少迷迭香🌿為個沙律加左少少風味😍😍 ▸ 蕃茄青瓜沙律🥗呢款沙律係田園沙律😍包含多款新鮮蔬菜,例如,蕃茄🍅、青瓜🥒、火箭菜及生菜等各種沙律菜🥬,如果唔鍾意食瓜,隔離都有淨生菜🥬 ,我見佢啲沙律菜都洗得好乾淨😆衛生良好✨✨🥹 ▸ 沙律醬及配料🫙🥫除咗雞蛋薯仔沙律之外,另外兩種沙律都係冇醬料,所以餐廳都
・ 頭盤自助沙律吧🥗
▸ 帕馬火腿及莎樂美腸🥓 配 蜜瓜🍈
▸ 雞蛋薯仔沙律🥚🥔
▸ 蕃茄青瓜沙律🥗
▸ 沙律醬及配料🫙🥫
除咗雞蛋薯仔沙律之外,另外兩種沙律都係冇醬料,所以餐廳都好細心提供左三款醬汁及炸麵包粒❤️
▸ 餐包🥖
分別兩款有蒜蓉包、牛油餐包😘,麵包色澤均勻,焗得金黃✨分分鐘拍得住出面啲麵包店🤣🤣🤣蒜蓉包蒜蓉味超濃,每一啖都有蒜蓉味🧄,蒜蓉醬搽得好均勻,焗得脆卜卜,口感唔會太硬😍牛油餐包好軟熟✨牛油未夠重,勁香,最緊要個包夠熱,見佢新鮮出爐😳食多幾個先😂😂前菜多到未食main都食飽🥹🥹🥹
▸ 餐湯🥣
兩款西湯: 甘筍湯🥕、蘑菇湯🍄,兩款都好好味,特別係個甘筍湯🥕,味道勁清甜,口感幼滑😍😍而蘑菇湯都好足料,見佢好多蘑菇碎😇😇而且菇味濃,好正🤓🤓好appreciate 佢連餐湯都有兩款選擇,而且味道又夠好😚😚😚
・ 蜜糖芥末燒豬鞍配蘋果蓉🍯🐷🍎 ($198)
第一次食咁滑嘅豬!平時出面食嗰啲大部份都比較鞋,呢個又滑又多汁😊😊問返店員,原來口感嫩滑嘅秘訣係7成熟⁉️唔怕生?當然唔怕~ 因為店舖使用西班牙豬🇪🇸🐷靚豬當然唔怕😽😽用蜜糖芥末搽上面,燒得金黃色,配上自製嘅蘋果蓉🍎,口感酸酸甜甜,幾特別✌🏼✌🏼 燒豬鞍下面仲有啲炒荷蘭豆、娃娃菜,本身個豬鞍已經好大塊😁,加埋下面啲配菜真係夠晒飽😆😆😆
・ 輕煎美國頂級西冷配特濃紅酒汁🥩🍷 ($258)
呢個煎到 medium嘅西冷🥩,時間控制得啱啱好⏱️,熟度都Perfect👍🏾👍🏾👍🏾邊位有少少筋,不過都唔會影響本身牛嘅味道😳佢好重牛味,肯定係靚牛😚😚隔離仲有特濃紅酒醬汁🍷,點少少,已經好好食😋食真啲個牛有少少炭味🪵我估佢係有炭燒過,所以先會多一番風味🥳🥳隔離仲有薯條🍟熱辣辣脆卜卜,有兩款醬俾你點,分別係蕃茄醬同埋芥末蛋黃醬😍😍仲有好多燒蔬菜,蒜頭、蕃茄、娃娃菜、荷蘭豆,唔會淨係食肉咁Heavy😂😂,將燒蒜頭掉轉,擠曬啲蒜粒出嚟,配埋落牛度都好好食😜😜,燒蕃茄好多汁,又甜又 juicy🥰🥰🥰🥰
・ 水果花茶🫖 (+$30)
個西式茶杯套裝🫖好靚,啱晒打卡😚😚😚茶壺下面有蠟燭一直加熱🪔,唔怕啲茶變凍😝 問咗店員,水果花茶係蜜桃烏龍口味,唔怪得杯茶又解膩,同時又帶啲蜜桃🍑淡淡嘅香味😚,店員時不時仲會幫我哋加返水,加$30嘅花茶超抵加,仲要係for兩個人添🥳
・ 環境🏡
聖誕就到,店內都好多聖誕嘅裝飾,仲有一棵好可愛嘅聖誕樹🎄環境闊落,啲木造枱凳設計得好靚🪑隔離有golf虛擬遊玩區,中意都可以去下打😍😍
😋味道4.9/5
🏡環境5/5
🍽️服務5/5
🙆🏻♀️再去4.9/5
⭐️總體評分:19.8/20
💰總消費: $535/2人(有加一)