2021-09-05
已經好耐無食過fine dining啦😩,所以今日就專程去到中環呢間西餐廳啦😚,我地兩個人就叫做兩個唔同dinner set試下😝.Dinner Set: $428/personMitton Crab Set: $528/person.Appetizers: 鰻魚鵝肝動批呢個前菜超級特別😁,之前從來都未試過呢個配搭🔥,而且巧妙嘅位係兩樣食材味道本身都幾濃郁,但係夾埋一齊又好夾,夠曬惹味😆.Appetizers: 大閘蟹餅配子薑檸檬泡沫Crab set嘅前菜都唔輸蝕🤩,大閘蟹餅本身味都就好正,配上子薑檸檬泡沫醬汁中和下更加好食😍.Soup: 龍蝦湯+南瓜湯首先兩個湯各有特色😎,夠曬濃郁同creamy,而且用左新鮮食材調製果然與眾不同👍,我個人就比較鍾意龍蝦湯,更加啱我口味🥳.Main Course: 香烤阿根廷安格斯肉眼拼英式牛肉布甸我個人就鍾意食生少少嘅牛扒❤️,所以牛扒今次就揀左三成熟,牛味超級香😜,而且最特別係呢個英式嘅牛肉布甸,師傅用左好多心機製作😌,即焗即上,無論味道定口感都啱啱好😋.Main Course: 香煎比目魚配大閘蟹肉(+$30)比目魚嘅火候控制得啱啱好🔥,口感一流,
Dinner Set: $428/person
Mitton Crab Set: $528/person
Appetizers: 鰻魚鵝肝動批
呢個前菜超級特別😁,之前從來都未試過呢個配搭🔥,而且巧妙嘅位係兩樣食材味道本身都幾濃郁,但係夾埋一齊又好夾,夠曬惹味😆 .
Appetizers: 大閘蟹餅配子薑檸檬泡沫
Crab set嘅前菜都唔輸蝕🤩,大閘蟹餅本身味都就好正,配上子薑檸檬泡沫醬汁中和下更加好食😍 .
Soup: 龍蝦湯+南瓜湯
首先兩個湯各有特色😎,夠曬濃郁同creamy,而且用左新鮮食材調製果然與眾不同👍,我個人就比較鍾意龍蝦湯,更加啱我口味🥳 .
我個人就鍾意食生少少嘅牛扒❤️,所以牛扒今次就揀左三成熟,牛味超級香😜,而且最特別係呢個英式嘅牛肉布甸,師傅用左好多心機製作😌,即焗即上,無論味道定口感都啱啱好😋 .
Main Course: 香煎比目魚配大閘蟹肉(+$30)
比目魚嘅火候控制得啱啱好🔥,口感一流,不過最正都係佢嘅醬汁😛,用左好多蟹肉去煮,而且有少少甜甜地更加特別😝 .
Dessert: 燒焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕
焦糖配雲尼拿雪糕一向都係絕配😁,今次都唔例外,再加上班戟真係無得頂😆
. Dessert: 法式焦糖薑汁燉蛋白
不過相比起班戟雪糕我更加鍾意呢一個甜品💕,呢個甜品特別在加上左酸薑,令到味道更加多元🤤