2023-09-14 36 views
🍽️ 媄鐵板燒日本料理和酒 📍尖沙咀廣東道122-126號中港中心7樓-今日約咗朋友一齊食好好西😍😍我地揀左個午市精選二人前套餐($1280)🥳🥳💫沙律·前菜⚡️粟米凍湯,配荔枝漬車厘茄車厘茄去皮後口感細膩,入口有荔枝既香甜,又帶有車厘茄既微微酸味,好開胃😋😋粟米凍湯濃郁,飲到既係啖啖香甜新鮮既粟米汁同粟米蓉🌽🌽so fresh😋😋😋加上一舊烤過既粟米,好有口感👍🏻👍🏻⚡️龍蝦汁蒸蛋配紫蘇花睇住大廚將蛋慢慢蒸熟既過程好治癒😍😍蛋蒸得好軟滑,加上濃郁既龍蝦汁,兩者配合得啱啱好👍🏻👍🏻上面嘅紫蘇花食落有淡淡既紫蘇葉香氣🥰🥰好有層次🤩🤩💫季節燒魚-金鯛立鱗燒配酸菜魚汁又係我最鍾意既立鱗燒😋😋脆卜卜嘅魚皮,加上滑嫩多汁嘅魚肉,口感層次都好豐富😍😍酸菜魚汁濃厚,帶有藤椒香氣,酸咪咪好開胃,兩者夾埋一齊,令成個魚香脆而唔油膩🥳🥳仲有一舊日本青椒仔😍😍好清新🌿🌿💫南非鮑魚鮑魚爽甜鮮味😍😍未點醬之前帶有淡淡海水味🌊🌊配左鮑魚肝醬成個味唔同曬😚😚除左更加香甜之餘,更加襯托到鮑魚嘅味道👍🏻👍🏻💫沙巴虎蝦大廚煮嘅時候就見到隻蝦好大隻😚😚蝦肉彈牙爽甜👍🏻👍🏻蝦膏加上蟲草花忌廉醬,令蝦肉鮮味更突出🤩🤩💫鵝肝鵝肝口感軟
🍽️ 媄鐵板燒日本料理和酒
📍尖沙咀廣東道122-126號中港中心7樓

💫沙律·前菜

⚡️粟米凍湯,配荔枝漬車厘茄

⚡️龍蝦汁蒸蛋配紫蘇花

💫季節燒魚-金鯛立鱗燒配酸菜魚汁

💫南非鮑魚

💫沙巴虎蝦

💫鵝肝
鵝肝口感軟滑油潤,面頭有蘋果醋,令鵝肝食落有油香,但完全唔覺得油膩👍🏻👍🏻用鬆脆既麵包夾住😋😋😋完全就係一件完美既鵝肝🥰🥰大廚貼心咁樣加咗菠蘿,食左鵝肝之後可以再食菠蘿解膩🫰🏻🫰🏻好貼心

💫美國牛肉
薄切嘅牛肉片入邊包住大量炸蒜粒,咬落香濃、有多層口感😋😋加埋鹽漬昆布,除咗帶嚟驗未,仲有淡淡嘅昆布香味👍🏻👍🏻大廚仲準備咗Wasabi,加埋落去食可以中和左牛肉嘅油香😆

💫日本鹿兒島黑豚肉
黑豚肉入邊包左大量嘅蔥,好香口🥰🥰肉汁爆棚🫶🏻🫶🏻配埋紫蘇葉梅醬,酸酸地可以balance返豬肉既油脂🥳🥳

💫炒飯
香噴噴既日式高菜炒飯❤️❤️原來高菜係日式醃菜之一,類似雪菜一樣,但係由於醃製時間關係,口感俾雪菜淡好多🤭🤭蔥粒、芝麻、高菜粒、蘿蔔粒等等配料,炒出嚟嘅炒飯粒粒分明👍🏻👍🏻👍🏻

💫炒野菜
野菜嘅種類好多,包括椰菜、芽菜、雜菇等等🥬🥕🧅多種野菜炒出黎好清甜,好健康🥰🥰🥰

💫味噌汁
大廚話麵豉湯運用咗啱啱嘅虎蝦蝦頭,令個湯飲落好鮮味🥰🥰而且有好多配料,有昆布、菇、蔥等等👍🏻👍🏻👍🏻又係健康之選

💫甜品

⚡️焦糖多士
多士鬆脆,焦糖份量同烹調時間都啱啱好👍🏻👍🏻👍🏻食落香甜鬆脆,就算好飽都忍唔住要再食埋佢🤭🤭

⚡️柚子雪葩
香濃嘅柚子味,仲有啲柚皮粒粒,好清爽👍🏻👍🏻
🌟餐廳座位闊落,而且每一個座位都會見到大廚喺前面煮嘢食👍🏻👍🏻👍🏻可以近距離咁欣賞大廚烹飪過程😚😚

🌟餐廳設有包廂,一大班朋友黎食都唔錯🤭🤭

🌟有唔同嘅套餐,就算一個人食都冇問題😍😍不過兩個人就抵啲🤣🤣

🌟最鍾意食嘢嘅時候可以同大廚黎個直接嘅互動😚😚而且大廚亦都會因應我哋嘅情況而調節食物嘅安排❤️❤️

推薦指數:5/5
抵食指數:4/5

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong
#TsimShaTsui #尖沙咀 #尖沙咀餐廳 #尖沙咀好去處 #尖沙咀必食 #媄鐵板燒日本料理和酒