2017-07-13
今日去開銅鑼灣開會,開完會自己一個人想食返餐好既,諗起朋友上次介紹呢間花見日本料理,就一於上去試一試。餐廳位於Timesquare 後面,上樓既餐廳。地點算好方便。上到去環境好舒服,地方好寛濶~有好多酒樽既擺設,晚上應該有很多人飲返杯吧~ 午餐Menu ,有好多款式揀,貪心的我最後揀左 季節御膳 $280 ,包括刺身三件,季節和食,壽司三件,天婦羅盛盒~先嚟前菜,有沙律,日式蒸蛋, 麵豉湯。湯係無味精既,飲落唔會覺得鹹,日式蒸蛋好滑! 刺身同壽司,刺身包括有拖羅,赤貝,彷彿,壽司有海膽,油甘魚,魚。Presentation 好靚,擺到好似一件藝術品咁,唔捨得食。 刺身非常新鮮,尤其拖羅,入口即溶,質數極高! 橫筋笛鯛包蘿蔔苖,好特別既菜色,味道好夾。海膽壽司,紫菜非常脆,海膽夠鮮甜。月彷月彿魚配 辣蘿蔔蓉食落味道非常夾,辣辣地帶出魚既鮮味。季節和食 - 日式炒牛肉, 甜甜地,用黎送飯最岩天婦羅盛盒 - 上枱時熱辣辣,但又一啲都唔油,天婦羅蝦炸得好香脆,內裡仲好juicy。 天婦羅帶子係比較特別既天婦羅,雖然炸左,但食得出食材好新鮮~突然好想食鰻魚,心思思又叫多個燒活海鰻,果然無令我失望
有好多酒樽既擺設,晚上應該有很多人飲返杯吧~
季節和食 - 日式炒牛肉, 甜甜地,用黎送飯最岩
突然好想食鰻魚,心思思又叫多個燒活海鰻,果然無令我失望,鰻魚燒得皮脆肉嫩,聽師傅講係一層層咁燒既,果然係好功夫~
最後黎埋手造綠茶 同 咖啡慕絲 ,作為最完美既總結。試過呢度既食物,能夠感受到師傅對食材既用心,讚!
呢個set 好抵食,有齊晒咁多款, 一次過滿足曬所有慾望, 刺身,壽司,熱食,天婦羅,下次要帶媽媽黎試下先得~