2023-11-02
📍 蠔灣 - 尖沙咀收工經過金巴利道見到間裝潢幾chill又好有feel嘅餐廳🌃老公仔見我眼定定睇個門面都睇到入晒迷👀二話不說拉咗我入去呢間餐廳食Dinner啦🥰餐廳氣氛好好☺️啱晒情侶黎呢到撐枱腳💕服務超級好而且工具一應俱全👍🏻我哋嗌左生蠔同貝類🦪當然唔少得海膽同埋纽西蘭深海龍蝦仔啦🦞再加埋塊扒扒俾無肉不歡嘅老公仔🥰再嗌多兩杯house wine黎襯海鮮😌等一陣好快頭盤就送上枱啦~落左單嘅海鮮用大碟拼砌得好靚等住我哋打卡享用📸海鮮拼盤一到店員就埋黎介紹嗌左嘅新鮮海鮮同蠔嘅食法😋超級專業推介食生蠔嘅順序😌由淡口到濃味嘅蠔亦按順序排好🦪超級貼心❤️我哋呢啲生蠔屆嘅初心者都可以試到生蠔嘅真味😋🦪Tia Maraa Pearl $36呢隻蠔唔算太大隻😌但食落肉質好肥美而且幾清甜🌊海水味唔算濃🦪Josephine $46第二款生蠔係Josephine🌊海水味比第一款濃😋入口清甜而且肉質結實🦪Pinky $53第三款pinky呢個名好浪漫🥰生蠔越食越大隻🤤口感越來越Juicy👍🏻老公仔覺得after taste最回味🌊海水味好濃!用黎配house wine一齊食好夾💯🦪Gillardeau No.
🦪Tia Maraa Pearl $36
呢隻蠔唔算太大隻😌但食落肉質好肥美而且幾清甜🌊海水味唔算濃
🦪Josephine $46
🦪Pinky $53
🦪Gillardeau No.0 $68
No.0 果然名不虛傳😳超級大隻!大過老公仔隻手掌🤚🏻肉質肥厚 食落好creamy🤤我最鐘意佢味道好有層次而且生蠔香氣維持好耐☺️食完我都一直係回味當中🥰
🧡車厘蜆 $48
老公仔大讚車厘蜆鮮味好濃😋仲好有蜆獨有嘅味道!同出面食嗰啲細蜆冇得比😂鮮味仲會滲出陣陣甜味🥰回味無窮!
🤍北海道帶子 $38
北海道帶子刺身肉質軟糯👍🏻食落超級鮮甜😌果然夠新鮮先做到鮮味咁出!
❤️北海道活赤貝 $78
活赤貝即叫即開🔪大大隻嘅活赤貝可以切開4/5片🤤我好好彩食到個貝柱位,✨咬落極為鮮甜👍🏻連老公仔大叫羨慕😂
🦞紐西蘭深海龍蝦仔 $128
呢隻龍蝦仔就係南極深海螯蝦Scampi🦞佢產量稀少😳比牡丹蝦更矜貴!食落口感軟糯帶彈牙口感😋而且仲超。級。鮮。甜!係我們食過最甜嘅蝦刺身沒有之一🤤味道絕對襯托呢個價值🥰
🌊加拿大海膽 $288 /板
加拿大海膽淨睇顏色都知道厚身又新鮮🧡食落好creamy而且一啲甘味都冇👍🏻有嘅只係海膽嘅鮮同甜🤤就咁食都已經一流!不過如果配埋佢附送嘅紫菜又有另一番風味😳紫菜嘅咸香配上海膽嘅甜令到味道層次更為豐富!鮮!甜!咸香溶為一體👍🏻的確係好出色嘅海膽😍
🥩安格斯肉眼扒伴沙律配自家製洋蔥汁 $298
無肉不歡嘅老公仔見到有肉眼嗌就當然唔會放過😍5成熟嘅安格斯肉眼火候啱啱好👍🏻唔韌仲牛味十足添!不得不提最正嘅係佢嘅自家製洋蔥汁🧅炒香左嘅洋蔥加上酸甜嘅醬汁同塊扒扒好夾🐂連下面嘅沙律菜都被我們一掃而空🥬因為索滿晒汁嘅佢哋都好惹味🤭老公仔食完一臉滿足幸福摸住個肚dum仔🫃🏻好得意🥰
總括嚟講呢間餐廳真係好寫意好浪漫☺️好多打卡位仲有好多新鮮食材鮮味十足👍🏻而服務又好周到又貼心🫶🏻岩晒周年紀念日再嚟呢到chill返晚🥂
📍 蠔灣
尖沙咀金巴利道73號新業廣商業大廈地下A舖