2023-05-15 1325 views
朋友介紹尖沙咀區私房菜,  傳來 [大滿貫餐] 餐單, 看來極豐富, 任食放題 180 分鐘, 有雞煲/鴨血/酸菜魚, 刺身, 海產, 肥牛, 火鍋精品....., 馬上訂位放工乘地鐵去 新南苑私房菜, 交通方便.  招牌好配襯, 有龍蝦, 雞, 蟹, 熱煲標誌.   好英明的設計.設有 VIP 房座, 及卡位散座,  適合良朋共聚, 或大夥兒用餐.先逛飲品區 ~  自助啤酒, 氣水, 果汁, 可以無限飲勝. 我們先取果汁氣水.  好冰凍.侍應哥哥送上開胃小食,  麻辣鳳爪, 涼伴雲耳, 泡菜,  合桃.  辣辣酸酸, 幫助打開味蕾另一之餐前小食, 由廚房直出,  炸蝦多士, 炸成金黃色,  鬆化香脆.  每人一件.第一個主題食品:  招牌麻辣雞煲, 我們四人一煲選擇了 中辣.  侍應哥哥開火, 提醒要炒 8分鐘.  打開蓋, 雞煲熱騰騰, 香氣上升,   雞肉滑又惹味,  大蔥, 洋蔥, 蒜子, 薑夾雜, 香味更濃.  好食.第二個主題食品:   時令海鮮刺身:  四人份量,  有 冰鎮鮑魚,  三文魚, 吞拿魚, 螺肉, 大甜蝦, 北寄貝, 八爪魚, 蟹腳, 好新鮮.三文魚, 吞拿
放工乘地鐵去 新南苑私房菜, 交通方便.
[新南苑]  招牌好配襯, 有龍蝦, 雞, 蟹, 熱煲標誌.   好英明的設計.
 我們先取果汁氣水.  好冰凍.
炸蝦多士
招牌麻辣雞煲
三文魚, 吞拿魚糸我們至愛.  螺肉彈牙, 大甜蝦, 口感爽.
時令海鮮刺身: 冰鎮鮑魚, 三文魚, 吞拿魚, 螺肉, 大甜蝦, 北寄貝, 八爪魚, 蟹腳
鮑魚,  更是今日刺身佳品.
自由選擇湯底, 共 10款.   我們揀了 蟲草花椰子花膠湯, 店員很快送來一鍋, 內有椰子, 花膠, 蟲草花,  紅棗, 香蔥.  等待煲熱,
蟲草花椰子花膠湯
我們先去自助混醬區, 醬料整潔齊全.
第三個主題食品:   海鮮拼盤,  足四人份量, 拼盤夠巨型.  有麵包蟹, 扇貝, 海蝦,  生蠔, 生魚片, 青口, 非常豐富.
海鮮拼盤, 麵包蟹, 扇貝, 海蝦, 生蠔, 生魚片, 青口
我們都是海鮮控, 最愛食大蝦, 帆立貝.
麵包蟹,   蟹肉多, 肉質鮮甜.
味青口真鮮美, 完全沒有沙.
吃海鮮最緊要新鮮,
巨型蝦 好大只,  新鮮爽彈, 彈牙好肉.
生魚片, 生蠔, 大件新鮮.
第四個主題食品, 健康菜籃:  唐生菜,  紹菜, 新鮮翠綠, 入口爽脆.  粟米, 金菇, 芋頭, 南瓜, 香菇,  蕃茄.  健康之選.
健康菜籃
第五個主題食品:   A4岩手縣黑毛和牛肩胛, 本地手切牛頸脊, 澳洲草飼封門柳,  SRF極黑美國和牛. 牛肉鮮紅色, 脂肪紋理清晰均勻,  賣相佳. 肉質真頂好.
A4岩手縣黑毛和牛肩胛, 本地手切牛頸脊, 澳洲草飼封門柳, SRF極黑美國和牛
牛肉肉質鮮明.  大大塊, 一滾即食.  輕灼大概十多秒便已七八分熟, 肉味濃郁甘香, 質感嫩滑柔軟充滿牛肉味, 感覺入口即溶火鍋最重要熱力夠, 快滾快食,   電磁爐熱力非常好.
火鍋配料還有肉丸多種, 腸仔, 雞翼, 餃子......, 我們吃得很飽, 只加炸魚皮已好足夠了.
炸魚皮
甜品有 北海道牛乳奶凍,  食完火鍋, 來個牛乳奶凍, 微甜香滑, 好滿意.
這個套餐組合好豐富又完美, 任食180 分鐘, 除了美食還有時間睇模型, 真爽!
$878 (Dinner)
炸蝦多士
招牌麻辣雞煲