2021-05-09 1295 views
香港人鍾意去日本旅遊,疫情下屈左近兩年,其實係香港都食到高質日本料理可以解解鄉愁! 之前睇youtube餐廳介紹已經bookmark左呢間,今日就同媽媽來灣仔軒尼詩道吃omakase, 記得提前預約啊師傅兼老闆之前在飲食業界有多年經驗,手藝很好,店內服務也不錯,常常添茶又有禮,餐廳吧台幾大可容納2-3組客人,也有3個靠窗卡位和一般座位前菜:由一道3款小食開始,是栗子、蠶豆和蟹仔,特別一讚來自日本的栗子,香甜軟糯接下來是壽司環節,坐吧台的緣故仲睇到師傅現場握飯,師傅話江戶時代是以手吃壽司,現在日本用手食壽司既餐廳數量比以前增多,今晚就體驗下用手食(吃之前都有清潔雙手~)先嚐兩款醋飯,個人鍾意啡色那款赤醋飯,微酸不膩十多款壽司都好新鮮,中段安排吃一些漬物,是蘿蔔 、青瓜和葫蘆瓜,清清味蕾再繼續吃,講幾款令我眼前一亮的壽司北海道馬糞海膽:外形像小坨馬糞因此得名,呈鮮艷橙色,甘甜度很高魷魚:有別平常爽口的,師傅用刮子刮肉,魷魚好綿 !超鐘意呢個質感拖羅:入口即化,油脂充足金目鯛:口感軟身,鮮嫩順滑最後是暖胃熱食,燒銀鱈魚、烏冬/湯,再黎一個日本蜜瓜做甜品,大滿足了全程無一樣伏,每一道菜都恰到好

前菜

先嚐兩款醋飯,個人鍾意啡色那款赤醋飯,微酸不膩
廚師發板

魷魚

拖羅:入口即化,油脂充足
拖羅

金目鯛:口感軟身,鮮嫩順滑
燒銀雪魚
日本蜜瓜
全程無一樣伏,每一道菜都恰到好處,我諗就是師傅用心挑選食材同安排上菜次序的成果,成為高質omakase之選

吃了兩個多小時,細味品嘗美食,和師傅聊聊天,愉快的晚上就係咁簡單~

前菜
廚師發板