2019-10-29
之前都聽聞唔少人讚呢間位於銅鑼灣既鮨金 佢地主打omakase同高級日本料理omakase價位分別有$980/1280/1580選擇~ 今次黎到 就試左中價位既翠竹set😚 包左前菜 刺身六款 壽司五款 和食一款 湯 同甜品~_▫️前菜三點:前菜分別有支豆豆腐 海蜇 同鰻魚玉子卷~ 當中以枝豆豆腐最為特別 口感相對一般豆腐比較紮實彈牙 味道微甜 帶淡淡支豆味 然後食到尾 黃豆香再會慢慢散發出黎😚_到刺身部份~ 真係不得不大讚一下 呢間既刺身真係非常高質‼️ 每款都處理得好有心思!簡單介紹下:▫️北海道厚岸蠔:呢隻蠔真係好食到不得了!肉質超飽滿超creamy 而且海水味恰到好處!加埋些少魚子醬 鮮味更突出!▫️小肌魚:小肌魚肉質緊緻 味道鮮甜 配上紫蘇花同酸汁 非常夾味!▫️花竹蝦:呢隻蝦真係好大隻 食落完全係啖啖肉😻 用上活蝦 肉質特別爽口彈牙!配上岩鹽 lime juice 同芥末 鮮味更甚😋▫️鰤魚二食:鰤魚可以話係小編最鍾意既魚生之一!所以今次有呢個二食 完全係心心眼😍 二食分別係一生一熟 生既味道相對鮮甜 而且因為用上鮫位 所以比較爽口 但不失魚油入口即溶的感覺😚 而熟既呢 就油脂香更重
▫️前菜三點:
_
▫️鰤魚二食:鰤魚可以話係小編最鍾意既魚生之一!所以今次有呢個二食 完全係心心眼😍 二食分別係一生一熟 生既味道相對鮮甜 而且因為用上鮫位 所以比較爽口 但不失魚油入口即溶的感覺😚 而熟既呢 就油脂香更重 配上芝麻粒 整體更為香口!各有各好食!
▫️秋刀魚:秋刀魚刺身都係小編既心頭好之一 肉質綿軟滑溜 魚味甘香濃郁但唔腥👍🏼
▫️厚切拖羅:天啊 也太瘋狂了吧‼️‼️ 呢個拖羅足足有成寸厚 食落軟嫩無筋 完全係油脂大爆發!🤤🤤🤤 睇色水都睇得出呢個唔算脂肪比例最高既拖羅 但都不失入口即溶既感覺 魚味同油脂香平衡得宜~ 加上少少wasabi同魚子 食落冇咁膩~ 好滿足啊😭💓
_
▫️熟食:當日既熟食係呢款油甘魚魚頭~ 雖則話係魚頭 但仍然啖啖肉 同埋啲肉全部都燘到超稔!😻 伴以微甜既醬汁同嫩滑既豆腐 整道菜非常唔錯!
_
至於壽司呢 就有深海池魚 赤貝 左口魚 金目鯛 同石恒鯛 (如果冇記錯🤣) 壽司質素都錯的 只不過先前既刺身實在太出色 所以相對之下 啲刺身就冇咁大驚喜🙊
食到最尾 有魚湯 日本哈密瓜同雪梨 為呢餐畫上完美句號😚
_
整體呢講 呢間既omakase水準確實不俗 環境 服務 各樣亦令人滿意🥰
仲有啊 佢地逢星期一8:30後入座 就可享全單85折優惠😻
如果有特別節日/想擦餐正既日本菜 不妨黎鮨金好好享受一下😚