2024-05-24
港女愛食 #我媽家姐 ,我認!想食日本魚,除左日本,香港真係最正😋上環蘇杭街有幾間唔錯,今次去嘅鮨燐overall新鮮無野可挑剔👍🏻師傅唔花巧,但每道菜都感受到「鮮」。$1,380 Omakase Set 做緊六折,抵玩!14貫夠食。打星係今餐亮點 ⭐►前菜 - 博多長茄子+白梅貝+螢光魷魚⭐,魷魚爆漿,大愛!►愛媛縣蜜柑鯛 - 魚魚食蜜柑皮大,腹部油脂有淡香,魚肉鮮度持久►帆立貝 - 加咗少少青檸汁幾清新►深海池魚 - 肉厚,油脂甘香►金目鯛 - 口感柔軟細膩,魚皮輕輕燒過煙韌香口►赤貝 - 一個字:爽!►梭子魚⭐ - 魚皮充滿油脂,炙燒後好香,加埋磨香芝麻好惹味►間八魚 - 肉質韌中帶清爽,北海道面豉醬調味一流►幻星鏗⭐ - 用手釣嘅鏗魚bb非常珍貴,薑花+博多萬能葱畫龍點睛►池魚細切 - 切條口感多咗層次,大葱+薑汁+薑花味道好夾►北海道馬糞海膽⭐⭐⭐ - 爆!漿!►銀鱈魚⭐⭐⭐ - 一咬油脂炸開!冇急凍過嘅新鮮銀鱈魚係唔同啲,點少少柚子胡椒夠玩►黑鯥魚 - 油分高嘅深海魚,幾嫩滑 ►鯖魚棒 - 配白昆布味道唔錯►抹茶奶凍⭐ - 好香濃!完美!頂頂粒黑豆甘露煮口感幾正似粟子尖沙咀
►帆立貝 - 加咗少少青檸汁幾清新
►深海池魚 - 肉厚,油脂甘香
►金目鯛 - 口感柔軟細膩,魚皮輕輕燒過煙韌香口
►赤貝 - 一個字:爽!
►間八魚 - 肉質韌中帶清爽,北海道面豉醬調味一流
►池魚細切 - 切條口感多咗層次,大葱+薑汁+薑花味道好夾
►北海道馬糞海膽⭐⭐⭐ - 爆!漿!
►黑鯥魚 - 油分高嘅深海魚,幾嫩滑
►鯖魚棒 - 配白昆布味道唔錯
尖沙咀都有間分店,搵日食埋佢🤤