2021-08-06
我本身都係半個奶茶控,都試勻唔同既台式奶茶舖,但好多時都嫌啲飲品太甜(即使叫咗半甜或者少甜),而且又擔心奶精對身體唔好。最近就有同事推介依間堅果奶茶,話又健康又環保,仲適合啲素食人仕咁話喎,所以今日即管試一試。 同事推介奶蓋茶,不過menu花多眼亂。所以就跟Top 3人氣排行,揀咗伯爵朱古力堅果奶蓋茶,而朋友仔就揀左粉紅莓堅果奶蓋茶。 首先試左伯爵朱古力堅果奶蓋茶,跟住上面既指示,第一步,用膠鏟直接食奶蓋,朱古力味好濃郁,唔會太甜或太苦,cream既口感又厚又醇,食落一啲都唔肥膩。第二步,連埋啲奶蓋飲,本身都好中意伯爵茶獨特既茶香,飲落茶唔澀,而且連奶蓋一齊飲都唔會被奶蓋既甜味搶走哂茶香,依個配搭真係平衡得啱啱好。最後就將奶蓋同茶完全混合,個人就最中意依個味道,一次過飲到奶蓋茶既甜、醇、滑,只可惜第一二步已經忍唔到口飲咗大部份茶同奶蓋。 而粉紅莓好堅果奶蓋茶既感覺就非常清新,啱哂夏天飲,消消暑。味道酸酸甜甜,好香雜梅既味,粉紅色好有少女味道。 兩杯飲品分別加咗藜麥同燕麥。食落唔算太有驚喜,但加咗感覺上健康啲。下次可能會試下加黑糖凍。 總結: 堅果奶健康得黎又唔會失去牛奶嗰種
總結: 堅果奶健康得黎又唔會失去牛奶嗰種濃醇口感,而接近2吋厚既奶蓋亦令人驚喜。平時超巿買一盒杏仁奶都成幾十蚊,貴牛奶成倍有多。所以依個價錢絕對唔係貴。絕對會推介比中意飲奶茶既朋友。