2022-12-09 44 views
最近上環開左間高級既日本料理,評價非常唔錯,適逢朋友生日,就帶佢黎試下啦!餐廳用左木系既日式設計,分左吧檯位同雅座。一入去就留意到有超大既窗可以望出街景,感覺開揚。天花上仲掛左一個個和風燈籠,好有情調。我地揀左坐吧檯位,可以清楚睇到廚師烹調既過程,廚師上菜既時候仲會同我地介紹每道菜式既特點添!而睇menu 個時,店員好貼心咁遞上熱茶、熱毛巾比我地抹手~✨鵝肝海膽紫蘇卷廚師用紫蘇葉包住鵝肝同海膽,再沾上炸漿去炸。紫蘇葉炸到好酥脆,而入面既鵝肝同海膽就呈融融地既狀態,口感好豐富。一入口係鵝肝既香、海膽既甜,最後回甘既係紫蘇葉既清新,層次豐富。✨宮崎A4和牛他他和牛他他上面有隻鮮黃既蛋,比你撈勻包住食。有唔少朋友都驚生食牛肉,但呢到係完全唔會有腥味,反而係淡淡既甜味,感覺比想像中light 。旁邊有四塊紫菜天婦羅比你包住牛肉食,紫菜天婦羅炸得好脆,配上滑溜既生牛肉簡直係一流既搭配!✨廚師長秘製吞拿魚下顎一上菜見到成舊煨番薯咁,外面又乾,心諗唔通中伏!但原來內有乾坤!一夾入到出乎意料地鬆軟,入面既油脂即刻湧現,閃爍住油光,入面啲肉非常soft,一入口就融化,而外層既肉並唔係乾,而係焦脆。廚師只

✨鵝肝海膽紫蘇卷

✨宮崎A4和牛他他

廚師長秘製吞拿魚下顎
一上菜見到成舊煨番薯咁,外面又乾,心諗唔通中伏!但原來內有乾坤!一夾入到出乎意料地鬆軟,入面既油脂即刻湧現,閃爍住油光,入面啲肉非常soft,一入口就融化,而外層既肉並唔係乾,而係焦脆。廚師只輕輕咁用鹽調味,吊出吞拿魚既鮮。極力推介!

✨ 季節刺身盛合
師傅會揀時令既刺生黎做,所以次次黎都唔同。今次就有蜜甘鯛、牡丹蝦、深海池魚、拖羅。魚生固之然新鮮,但仲有好多驚喜!深海池魚肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,尤其師傅輕輕燒左表面,味道更豐富。蜜甘鯛既肉超級tender,甜得黎之餘仲真係食到淡淡既甘橘香氣。

✨ 宮崎A4和牛壽喜燒
和牛都有三大片,鍋入面仲有小松菜、豆腐、舞菇、冬菇得配料,性價比都幾高。和牛非常出色,油脂豐富,轉眼就融係口入面。而壽喜燒既汁味道亦唔會過甜,食得舒服~

✨ 五卵卡邦尼烏冬
五卵指既係明太子、海膽、烏魚子、溫泉蛋、三文魚籽,呢碟烏冬味道鮮美,間唔中又食到少少辣味,又會咬到三文魚籽既甜
。醬汁滑溜creamy ,鳥冬非常掛汁,食完非常滿足。

最後仲有柚子雪葩甜品,上面既柿餅用左一塊塊既柿子皮夾住,雪葩唔會好甜,仲會食到一粒粒柚子果肉,令人耳目一新,完美作結!
季節刺身盛合
宮崎A4和牛他他