2023-07-10
今晚朋友請我食最喜歡的日本菜🌟鳥居居酒屋 🌟 這間店食物很有特色,網上口卑甚佳,氣氛非常唔錯,讓人一進門就感受到濃厚的和風氣氛,環境有少許氛暗,又可以同朋友風花說月干干杯🍶。 師傅即叫即制食材新鮮,酒類選擇亦非常多, 招牌套餐,刺身,串燒,炸物等等。。。都應有盡有,價錢屬中上,另外店員亦很友善,為你提供意見👍 以下幾款非推介不可💖 五品刺身拼盆刺身份量雖然不算很多,但也有五款選擇,單看色澤已知非常新鮮。海膽鮮甜味美😋,三文魚,赤蝦,油甘魚,帶子等都非常厚身鮮甜,吃落口感很滿足,性價比超高,必食推介💜💜💜 網燒活南非鮑魚呢度嘅鮑魚雖然唔算好大件,但係燒完有炭香味之餘,仲保留到鮑魚嘅鮮味,仲幾彈牙又唔韌Yummy😝 自家製月見免治雞肉棒🐣煮得非常美味,裹面加了雞軟骨碎增加肉棒口感,雞肉咬落非常Juicy,配上精華的日本蛋汁和醬汁,簡直超水準🐥🐥🐥 厚切牛舌🐮每件都好厚身,食落係爽口彈牙得來亦好淋身,而且有滿滿既油脂感😂性價比一流!必叫😍😍 明太子玉子🍳咬起來軟綿綿,吃得到濃郁的蛋香,伴隨著鹹香的明太子醬,更帶出風味的層次感,絕不浮誇! 燒油甘魚鮫🐟通常都係食開三文魚鮫,但呢度竟然有燒油甘魚
以下幾款非推介不可💖
五品刺身拼盆
網燒活南非鮑魚
自家製月見免治雞肉棒🐣
厚切牛舌🐮
明太子玉子🍳
燒油甘魚鮫🐟
通常都係食開三文魚鮫,但呢度竟然有燒油甘魚鮫,嫩滑既油甘魚肉,加上燒至外皮微焦的魚皮和魚骨,非常惹味可口,油甘魚且油脂及膠質重,配上檸檬汁,份量亦多!
味噌燒半殼蠔
一口咬落去啲海水鮮味即刻湧出來,加埋啲熱熱哋既芝士,為燒蠔多添一分鮮味!🌊
手造豆腐
香脆的豆腐, 外面配以濃厚的醬油, 外脆內嫩的感覺實在滋味!🤍
雞翼一夜干
食落口感香脆之餘又好入味,雞汁滾燙,雞的香氣很突出!🧡
朱古力麻糬窩夫🍫
內層係朱古力麻糬雪糕, 窩夫皮外面帶有微微的脆, 入口滑溜朱古力味特別濃厚, 甜品必試!