2016-03-06
休閒的假日最好約會好友歎返個高質素set lunch ! 再去看個電影逛個海濱公園,很寫意吧!大家都知道觀塘工厦有不少好地方食好西!今次黎試試呢間Bella Shine的set lunch 😁 餐前有香草包,味道不錯可惜乾了點。塗上牛奶或是沾湯吃會比較好。 - 紫心蕃薯湯第一次嘗到如此特別的湯。鮮豔奪目的紫色十分搶眼吸引!表面平滑如鏡,用湯羹扚起發現質地十分濃郁細滑!就像是芝麻糊一般。味道充滿濃濃的紫心蕃薯味!就像在吃原隻紫心蕃薯磨成的薯蓉。如果說它是湯,我會更覺得是一道甜品。而且店員說這款紫薯湯是季節性的,不是經常供應!有機會的話一定不要錯過啦!如果不想一開始就咁heavy 套餐還可選擇輕食沙律,是二選一的啊- 胡麻醬沙律新鮮沙律菜配上香濃胡麻醬,味道清新可口,非常美味又開胃。 主菜朝鮮海老醬虎蝦扁意粉 ($82/set)賣相非常醒目吸引!大大隻虎蝦煎到金黃色,非常新鮮惹味!食落亦十分爽口彈牙!鮮橙紅色的醬汁混有新鮮蕃茄汁,tabasco和小量泡菜,味道帶小小辣,特別之餘都好惹味!而且醬汁夠晒多,豐富了每一條意粉!真是啖啖美味!意粉的份量相
- 紫心蕃薯湯
- 胡麻醬沙律
朝鮮海老醬虎蝦扁意粉 ($82/set)
賣相非常醒目吸引!大大隻虎蝦煎到金黃色,非常新鮮惹味!食落亦十分爽口彈牙!鮮橙紅色的醬汁混有新鮮蕃茄汁,tabasco和小量泡菜,味道帶小小辣,特別之餘都好惹味!而且醬汁夠晒多,豐富了每一條意粉!真是啖啖美味!意粉的份量相當大方!可謂用料十足!令外值得加分的是意粉的軟硬度剛剛好,夠彈牙有咬口!10分的話有8分,係辣左小小啫。😂
骨膠原豬軟骨濃湯烏冬 ($86/set)
如何骨膠原法呢?吾通特別多軟骨?女孩子都係要補補先會皮膚好,所以叫黎試試有幾膠😂 原來叫得做骨膠原,係真係有兩粒骨膠原俾過你歎架!白白地半透明的,滑溜溜好似果凍啫喱之類。店員提示要快點吃,因為會溶架!結果一食,凍嘅?咬開好似啫喱但真係溶得好快!其實沒有什麼味道,感覺幾得意,沒有想像中那麼黏漿。
而主角豬軟骨湯烏冬,份量亦是相當大碗!大大塊厚實鬆軟的豬軟骨有3~4塊之多!真係每件都超大舊!而且口感十分香滑鬆軟!一點都不會韌更沒有渣!就連每條軟骨都好容易咀嚼!真是滋味無窮。然後烏冬條條都很滑溜,煙韌有口感,而且不會容易被夾斷。最後想說它的湯底亦是同樣出色,有豬骨味但不會太濃太油,令烏冬整體都非常高質美味~ 這個有8.5分✌️
真不敢相信80多元的午餐都如此真材實料。。吃到我們兩個啤啤呼~ 這時候侍應還送上甜品。。太抵食了吧? 水信玄餅
這個圓碌碌的水晶球甜品叫水信玄餅,聽說是日本很受歡迎的甜點,我可是第一次見呢。光是外表已經很有趣吸引~ 底部的是黑糖漿和蒟蒻粉,伴着來吃作調味的。水信玄餅質感很像果凍蒟蒻,但較為爽口堅實一點。味道全來自於底下的調味料,所以要伴着吃。相當有日本風味呀!
侍應們都很友善,服務態度殷勤有禮,用餐環境亦很舒適休閒,輕鬆愉快。會再邀朋友光臨。