2019-11-27
夜晚收工入大埔揾朋友食飯,行行下就見到呢間一鳴拉麵店,隔離仲有間一鳴丼食堂,兩間都好吸引,但因為好耐冇食拉麵既緣故,就揀左拉麵店 無論喺出面定入面睇都好有日本既小店feel,可能因為平日晚市既關係,唔洗等位就入得呢間拉麵有五款湯底揀,店員特登提左我地地獄湯底都幾辣,所以我最後就揀左豬骨湯底,而朋友就揀左黑蒜油我兩款湯底都試左,我就鍾意豬骨湯底多啲,都幾濃厚,一啲都唔淡,仲有半隻溏心蛋,我配左豬軟骨,好夠滷汁既味道,好味朋友既黑蒜油就配左叉燒,味道比豬軟骨淡啲,如果唔鍾意太濃味既朋友可以試下呢款除左拉麵之外,仲有好多小食同飲品選擇我地就叫左炸雞同茄子,佢既炸雞絕對值得一試,佢配既忌廉醬係自製既,有啲酸酸地,好夾個雞同埋食得出新鮮炸,好脆好香口個茄子就有別於平時食既燒茄子,用大阪燒既方法取代左平時既蒜蓉,別有一番風味同埋呢野都唔貴,叫左兩碗拉麵兩個小食都係二百頭左右,好抵食
除左拉麵之外,仲有好多小食同飲品選擇 我地就叫左 炸雞同茄子,佢既炸雞絕對值得一試,佢配既忌廉醬係自製既,有啲酸酸地,好夾個雞同埋食得出新鮮炸,好脆好香口
同埋呢野都唔貴,叫左兩碗拉麵兩個小食都係二百頭左右,好抵食