2023-12-01
今日放假去左朋友食lunch, 近近地係佢公司附近食,朋友帶左我去~薑媽~食。~薑媽~係一間和風日式餐廳,主打日式定食、手作漢堡🍔同特色咖啡☕️。餐廳木系既裝潢,好舒服,仲估唔到餐廳都幾大,座位又寬敞。咁我地決定叫一汁三菜定食套餐同漢堡。套餐有主菜、副菜、味噌湯、漬物同野飲。朋友話呢度啲款式定期都會轉,唔會咁悶。牛肋肉牛舌味僧煮啲肉超腍又入味,牛舌都一樣正。薑媽講我地講入而啲蘿蔔紅蘿蔔全部都係人手刨圓,因為係避免啲尖角係煮既過程斷落,影響個汁既味道,真係好細心💓。 裏面仲有蒟蒻,口感特別。副菜要左味噌芝士焗蠔,好香口,原來味噌同芝士咁夾架。蘑菇🍄日本和牛漢堡🍔配薯條🍟塊和牛漢堡好正,牛香十足。 烘過嘅麵包夾住和牛漢堡,加上炒香嘅洋蔥、磨菇、新鮮沙律菜,芝士🧀同滿滿既醬汁,超豐富。海鹽焦糖咖啡&美式咖啡呢度啲咖啡好香濃,唔會苦澀,無論齋咁飲,定海鹽焦糖口味,都yummy.
餐廳木系既裝潢,好舒服,仲估唔到餐廳都幾大,座位又寬敞。
咁我地決定叫一汁三菜定食套餐同漢堡。
牛肋肉牛舌味僧煮
副菜要左味噌芝士焗蠔,好香口,原來味噌同芝士咁夾架。
蘑菇🍄日本和牛漢堡🍔配薯條🍟
海鹽焦糖咖啡&美式咖啡