2020-06-21
因為疫情嘅關係,大家呢排都冇得飛。A姐嗰日講特別掛住日本,無他嘅,有邊個女仔唔鍾意去日本shopping同食嘢啊。為咗一解思鄉之情,我哋今晚決定揀一間日本燒肉餐廳。咁岩見到銅鑼灣新開嘅燒鬼,主打高質和牛日式燒肉放題自助餐,就決定去試吓啦!餐廳以神秘日本民間傳說做主題,所以一入到餐廳就見到有好多唔同嘅鬼怪掛畫同元素,都幾特別。價錢方面,分三個時段,任食兩個鐘,最平每位HK$298,星期六日及公眾假期就HK$308,3至11歲小童享七折優惠,另收加一服務費。牛鬼拼盤平時有啲放題,一去到都會送上一碟肉畀你燒住先,不過質素都唔會好好。最驚喜嘅係燒鬼每枱都會贈送「牛鬼拼盤」,係有八個唔同嘅和牛部位,每人每個部位一塊,真係好高質。隻碟仲非常特別,係用咗個牛頭蜘蛛身嘅設計,切合返鬼怪嘅主題。當中嘅八個部位包括:中腹肉、上小排肉、橫隔肌、上骨肉、內側腹肉、胸腹肉、腹骨肉同前胸肉。和牛肉質細緻軟嫩,脂肪分佈平均,燒完之後,有淡淡的脂肪油香味。食完如果唔夠喉,可以每位加$98任食「牛鬼拼盤」。特別一讚呢度嘅燒肉醬汁,而且特別喜歡蘋果有子紅酒燒汁,有淡淡的果香味,中和燒肉嘅油膩感,提升肉味。而我就特別喜歡蔥
牛鬼拼盤
平時有啲放題,一去到都會送上一碟肉畀你燒住先,不過質素都唔會好好。最驚喜嘅係燒鬼每枱都會贈送「牛鬼拼盤」,係有八個唔同嘅和牛部位,每人每個部位一塊,真係好高質。隻碟仲非常特別,係用咗個牛頭蜘蛛身嘅設計,切合返鬼怪嘅主題。當中嘅八個部位包括:中腹肉、上小排肉、橫隔肌、上骨肉、內側腹肉、胸腹肉、腹骨肉同前胸肉。和牛肉質細緻軟嫩,脂肪分佈平均,燒完之後,有淡淡的脂肪油香味。食完如果唔夠喉,可以每位加$98任食「牛鬼拼盤」。特別一讚呢度嘅燒肉醬汁,而且特別喜歡蘋果有子紅酒燒汁,有淡淡的果香味,中和燒肉嘅油膩感,提升肉味。而我就特別喜歡蔥醬油,好香日本京蔥嘅味道,提升牛肉嘅鮮味。另外仲有辣味增醬,不過我哋覺得味道較重,遮蓋咗肉味。
前菜
呢度前菜有枝豆、韓國泡菜、中華海蜇同辣泡菜豆腐。我哋特別推介辣泡菜豆腐,豆腐口感嫩滑,豆味香濃,配合惹味韓國泡菜,非常開胃!
刺身
食放題點可以無刺身,呢到嘅選擇都幾多,包括:三文魚、鰹魚、甜蝦、帶子、北寄貝同榮螺片山葵漬。帶子鮮甜彈牙,三文魚肥美,最特別係榮螺片山葵漬,爽口兼有淡淡嘅山葵,正!
壽司
壽司永遠唔係放題嘅重點,我哋就叫咗比較特別嘅明太子醬炙燒帶子壽司同柚子醬油和牛壽司,兩款都好高質,明太子醬帶出炙燒過嘅帶子鮮味;柚子醬油非常清新,同和牛味道好夾。
肉類 + 海鮮
話明食日式燒肉,肉類當然係重點。呢度嘅有美國牛肉、鮮雞肉同豚肉,有唔同部位,有辣味噌、醬油、鹽味選擇,我哋比較喜歡醬油同鹽味,食到肉類嘅鮮味。另外,海鮮都非常高質,有海蝦、意式香草醬帆立貝、香蒜牛油廈廣島蠔、日式鯖魚等。我哋首推香蒜牛油廈廣島蠔,大隻厚肉,蠔味香濃。
野菜
食咗咁多肉,當然要食啲蔬菜中和一下。我哋特別推介牛油雜菌,吸晒啲牛油香味,正!
熊本F1肉眼 + 熊本F1西冷
大家如果想再食豪啲,可以加$100,就可以換購熊本F1肉眼或者熊本F1西冷。嘩!真係原塊切片上,冇花冇假!西冷脂肪比較多,入口即溶;肉眼嘅口感比較豐富,牛味較為濃郁,真係好滿足。
(記住Like同Share畀朋友)
By A姐M佬 玩樂日記