2022-05-21
自從西環大變天之後,我都好少再返舊屋,相隔幾年再重返西環呢個地方覺得變化好大,就係舊屋附近多咗好多不同類型嘅餐廳,望住熟悉嘅海旁,我揀咗去到呢間日本餐廳,有少少百感滋味在心頭,因為呢個海邊就係滿滿的童年回憶。餐廳環境簡約,最鍾意佢有吧枱同埋有卡位,午餐時間有套餐,價錢合理,2個人唔係好肚餓食咗個鰻魚飯再叫少少串燒,鰻魚飯以定食形式上枱,鰻魚燒得剛剛好,而且份量都幾大,好香好味,饅魚無骨厚肉,燒汁送飯成個定食輕易食晒。不得不讚除咗鰻魚飯好食,連配菜都好出色,最欣賞係佢嘅海鮮麵豉湯,唔係普通麵豉湯只係得鹹味,好有鮮甜嘅海鮮味好好飲。串燒驚喜地精彩,牛舌厚切,勁彈牙而唔un仲超有牛味,一級推介。雞腎勁爽口好入味,雞軟骨一口一粒,如果夜晚送酒真係一流。最後讚下佢燒明太子,少少辣勁開胃,忍唔住最後叫咗個白飯送黎食,勁好味。呢間餐廳絕對高質,我直頭覺得比起銅鑼灣好多日本餐廳仲要好味,下次再回舊屋一定要夜晚來飲酒食串燒。