2021-06-14
今次同朋友去咗食日本料理,可以嗌多幾款食物(●’◡’●)ノ味道都幾有驚喜!而且而家OpenRice訂位仲有八五折添!.刺身🐟:蜜柑鯛$128見個名幾特別所以嗌左黎試!師傅話我知原來蜜柑鯛係用蜜柑皮作為飼料,所以魚肉比正常保鮮度更持久,魚肉豐腴無腥味。而且食落都真係甘甘地:3 好推薦!.金目鯛$118肉質細嫩鮮甜,外皮微微火炙過,帶出魚油香氣。.鯖魚$98鯖魚用食鹽及醋醃漬過,肉質緊實有嚼勁。幾鐘意佢嘅調味!.三文魚$38超級厚切嘅三文魚,油脂豐富,口感柔潤。.軟殼蟹牛油果卷$128🦀🥑軟殻蟹炸到脆卜卜,炸漿唔會太厚,加埋牛油果一齊食更加fresh,外面沾滿蟹籽令口感更豐富。.串燒🍢雞胸軟骨$32🐥雞軟骨大大片,比食開細細粒嗰啲更加爽脆,有鹽燒嘅香味。.安格斯牛柳粒$68🐂佢嘅牛柳粒唔同平時嗰隻骰仔牛,切到好大件!食落肉質軟腍,牛肉味濃,燒後食到牛油脂香,加埋醬汁好惹味。好推薦!.鹿兒島黑豚秋葵卷$38🐷黑豚肉質爽口而不膩,秋葵保留爽脆口感,燒得啱啱好。.日本蕃薯仔 $38🍠口感軟糯,味道香甜。.芝士竹輪卷 $52🍥本身以為佢係關東煮嘅形式點知係炸嘅!竹輪厚身彈牙,外面包住紫菜同埋薄薄嘅
刺身🐟:
蜜柑鯛$128
金目鯛$118
肉質細嫩鮮甜,外皮微微火炙過,帶出魚油香氣。
鯖魚$98
鯖魚用食鹽及醋醃漬過,肉質緊實有嚼勁。幾鐘意佢嘅調味!
三文魚$38
超級厚切嘅三文魚,油脂豐富,口感柔潤。
軟殼蟹牛油果卷$128🦀🥑
串燒🍢
雞胸軟骨$32🐥
雞軟骨大大片,比食開細細粒嗰啲更加爽脆,有鹽燒嘅香味。
安格斯牛柳粒$68🐂
鹿兒島黑豚秋葵卷$38🐷
黑豚肉質爽口而不膩,秋葵保留爽脆口感,燒得啱啱好。
日本蕃薯仔 $38🍠
口感軟糯,味道香甜。
芝士竹輪卷 $52🍥
本身以為佢係關東煮嘅形式點知係炸嘅!竹輪厚身彈牙,外面包住紫菜同埋薄薄嘅炸漿,入面係流心嘅芝士,味道及口感都好豐富。
蘆筍海膽炒飯 $148🍚
一上枱就聞到超級香!海膽份量唔少,味道濃郁。炒飯粒粒分明,好乾身。除咗蘆筍之外,仲有粟米粒、紅蘿蔔粒等,多咗份蔬菜嘅清甜。
總括而言:餐廳有好多唔同種類嘅日本料理,如壽司、刺身、卷物、鍋物、丼飯、爐端燒等。我哋試咗幾款味道都唔錯,啱晒一大班朋友去食,一定揀到自己想食嘅嘢♥