2024-08-04 108 views
聽朋友講以前嘅「交通廣場」變咗「加點」,由元朗西鐵站行條天橋過嚟都好方便,佢仲話嗰度有間新開嘅高級台灣菜好好食介紹比我,所以就聽佢講嚟試下。無論由喺門口望、一入到去,上至裝修,下至食物嘅擺碟擺盤同餐具,都睇得出係落左好多心思,營造到好舒適、高級嘅感覺,好適合朋友聚會或者情侶同一家大細嚟食。🍽️📌琥珀合桃估唔到餐廳會提供呢一個免費小食,平時我係其他地方食嘅琥珀合桃會太甜同唔脆,但係呢一度嘅唔單止味道適中,而且每一粒都好脆卜卜,好suprise📌黃金蕎麥鹽酥雞🐔台灣最出名必定要食嘅鹽酥雞,首先器皿好特別,上面有個類似柑桔嘅醬。大大舊鬆脆嘅外皮點上開胃嘅醬汁,冇曬油膩咁,裏面嘅雞肉仲好juicy,一啲都唔會覺得韌,諗起台灣嘅夜市🥹📌蟹肉酸辣羹🦀起碼兩個人先飲得曬,有木耳豆腐同蟹肉...多種嘅配料mix埋嘅酸辣羹,都係會令人食慾大開🤤📌蟹肉金絲炒新竹米粉🦀餐廳經常傳出鑊氣嘅焚焚聲,即叫即炒。一上枱香味十足,而且用上黑金色嘅靚碟,無論視覺定味覺都滿足到。鮮甜嘅蟹肉配上條條都夠味嘅米粉,口感煙煙韌韌,好食到忍唔住食曬成碟😆😆😆♥️♥️♥️📌酥炸豬扒蛋白炒飯🐷同隻碟差唔多大嘅豬扒,職員好細心剪開一件件,豬扒

📌琥珀合桃

📌黃金蕎麥鹽酥雞🐔

📌蟹肉酸辣羹🦀

📌蟹肉金絲炒新竹米粉🦀

📌酥炸豬扒蛋白炒飯🐷
同隻碟差唔多大嘅豬扒,職員好細心剪開一件件,豬扒嘅質地同味道同一般嘅唔同,豬扒炸完之後都好易咬開,唔會炸到乾淨淨。底下有蛋白同埋好青甜嘅豆炒成嘅飯,飯粒粒分明,一啖飯一啖豬扒咁食係好match 嘅組合🫶🏻

📌水蜜桃晶球蘇打🍑
大大杯好足料嘅蘇打,每一啖都吸到煙煙韌韌嘅水蜜桃晶球,好似甜品咁😋

📌冬桂珍珠鮮奶茶🧋(桂花烏龍)
桂花烏龍嘅茶香完全冇被鮮奶掩蓋,烏龍茶、鮮奶同珍珠各自互相輝映,係好高質嘅珍奶

📌凍竹香鐵觀音🍵
食完咁多嘢之後,飲返杯竹香嘅鐵觀音就可以消滯解渴,作為呢一餐嘅尾聲👏🏻👏🏻👏🏻

呢度嘅職員亦都好友善,餐廳將呢度嘅氣氛營造得好舒適。而且呢度一出門口轉右就係洗手間,非常方便。

📍玥
元朗鳳翔路2-6號加點地下C028號舖