Abbraccio

2024-07-05 177 views
中環soho區有好多唔同類型餐廳,今日就同老公去左間樓上意大利餐廳食晚飯。餐廳歐式裝修,燈光柔和舒服,坐位有室內同室外。室外景觀有大館等歷史建築,另外逢星期四、五同埋六夜晚仲有 live band表演,環境同氣氛幾唔錯。餐牌選擇都OK,可散叫,而dinner set就可叫3 courses ($398)或4 courses ($498)。3 courses包括沙律或頭盤 + 薄餅或意粉 + 甜品,而4 courses就多左個牛排。我哋就叫左4 courses,呢個價錢食到正宗意大利菜,我哋就覺得抵喇。另外主廚是外國人,上完主菜後會問每枱客人味道如何,有甚麼意見,可見餐廳用心經營,主廚好nice。Borgo Imperiale Prosecco, NV, Italy:來自意大利嘅氣泡酒,老公話果香味重,唔太甜,口感清新。Polpetoni:自家製安格斯牛肉丸,安格斯肉碎粒好瘦,肉味濃,意式蕃茄醬汁甜味重,配上巴馬臣芝士好香,好好食。Frutti di Mare:海鮮意大利粉有帶子、大蝦、魷魚、青口同蜆等,充滿海鮮鮮味。意粉用左白酒同橄欖油炒,意粉彈牙,味道好香,好好食。Gamberi (

Gamberi (set dinner +$38):手製pizza即叫即做,餅底鬆軟。薄餅有蝦、意大利水牛芝士同布拉塔芝士等配料,大蝦新鮮爽口,水牛芝士軟身煙韌,加埋手工蕃茄醬,整體口感濕潤,每啖都食到配料,好豐富。

Punta d’ Anca:叫左medium rare,牛扒用左牛臀尖,呢個部位係比較肌肉豐富,肉質鮮嫩,口感滑同爽,脂肪亦剛好,咬落有爆油感,調味剛好,唔駛加配鹽同醬汁都已經夠味道。
Tiramisu Classico:經典Tiramisu口感軟綿濕潤,甜度剛好,呢個就係意大利風味。
西瓜及蜜瓜:免費贈送,食完甜品仲有生果,真係覺得好開心。
2024-06-29
Type of Meal