2021-07-06
前幾日同幾個朋友去開尖沙咀,梗係去打個邊爐先啦,又可以滿足到我食辣嘅慾望,又可以坐埋一齊吹吓水。見到有間火鍋推出半放題,主打高級食材同新鮮食材,於是就同朋友入咗去試一試。惹味雞煲同其他嘅火鍋放題差唔多,一開始會食咗個煲先,之後再食火鍋。煲底可以揀雞煲、鴨煲、蜆煲。選擇嘅種類都幾多,食雞煲食到悶嘅朋友可以選擇去食其他嘅煲底。但係我最後都係揀咗雞煲,因為自己最鍾意食雞,辣到就揀咗中辣,食辣都幾辣,味道濃郁,幾唔錯。至尊拼盤除餐會送上海鮮拼盤,時令海鮮有五款,有蠔有鮑魚有元貝,海鮮幾新鮮大大隻,用呢個價錢可以食到海鮮都幾抵。仲有黑毛豬豚肉、牛舌心、澳洲和牛,肉質幾靚,食落口感濃郁。手工丸餃個人會特別推介,有黑松露墨魚丸、手打蝦丸、芝心丸、泰王鮮蝦雲吞、XO醬帶子餃、魚皮餃,食材用料非常高質,每樣丸同餃入邊都會放好足料,同非常新鮮,味道濃郁,入口彈牙,正。任食火鍋打邊爐嘅時候會用返煲底作為湯底,店員會幫你加上上湯,將原本煲底用嘅醬汁,用嚟做返湯底,所以火鍋嘅湯底都幾濃味,又辣又重雞肉味。火鍋料有啲可以任點,大部份嘅火鍋料質量都幾高,同一般嘅放題唔同,每樣嘢食都好新鮮。我自己個人就會特別推介炸響
惹味雞煲
至尊拼盤
仲有黑毛豬豚肉、牛舌心、澳洲和牛,肉質幾靚,食落口感濃郁。
任食火鍋
打邊爐嘅時候會用返煲底作為湯底,店員會幫你加上上湯,將原本煲底用嘅醬汁,用嚟做返湯底,所以火鍋嘅湯底都幾濃味,又辣又重雞肉味。火鍋料有啲可以任點,大部份嘅火鍋料質量都幾高,同一般嘅放題唔同,每樣嘢食都好新鮮。我自己個人就會特別推介炸響鈴同紅薯粉,呢兩樣嘢嘅食材食得出都好新鮮,同湯底亦都好夾。
聽朋友講原來呢間餐廳本身係高級嘅單點火鍋,依家改左做半放題。佢話食物質素同佢以前單點嗰陣黎食一樣咁高質,但價錢平左,感覺好抵。