2021-10-29
好少去大圍食嘢,但之前聽朋友介紹過有間好食嘅中菜,就特登嚟試吓。晚飯六點開門,但五點幾已經有人喺度排隊,心諗應該真係唔錯!😆舖頭門口有特色,掛咗好多紅燈籠,內部裝修乾淨舒適,第一印象良好😊驚店員推介我哋叫咗:怪味蝦球半西蘭花 $168個名好似好怪咁,其實係用柚子同胡椒炒d蝦球,食落清新嘢味,重有啲芥末突出蝦嘅鮮味,而蝦球肉質爽口,感覺新鮮❤️勾魂叉燒 $168賣相同食法都創意十足,叉燒下面鋪咗脆米,再用15年陳皮叉燒醬查一查叉燒再用火燒燶個面,食嘅時候可再沾上更多叉燒醬同脆米,口感十足😋最正嘅係佢嘅叉燒醬中嘅陳皮味好甘香,留咗喺口到好耐唔散😋真係好好味!之後忍唔住要來撈飯😆金腿鮮淮山炒雞油菌 $198廚師用咗12年金華火腿炒雞油菌,夠晒鹹香,而且比較少有呢個菌,所以幾特別,淮山夠清爽!整體來講配搭得幾好!👍🏻黑松露醬松子仁蛋炒飯 $168呢個真係要特別推介!首先飯炒得夠乾身,而且成碟都充滿黑松露既香味,炒得好均勻,配上松子香,雖然只有少量配料,但整體都好夠味!證明廚師功力真係好😉最後餐廳每人送咗腐竹薏米糖水同15年陳皮紅豆糕做甜品,真係好滿足!😊總括嚟講餐廳食物冇得彈,店員服務態度又好,
怪味蝦球半西蘭花 $168
勾魂叉燒 $168
金腿鮮淮山炒雞油菌 $198
黑松露醬松子仁蛋炒飯 $168
總括嚟講餐廳食物冇得彈,店員服務態度又好,真係要去食多幾次,因為仲有好多嘢都想試❤️❤️