2024-10-11 386 views
The Oyster House @灣仔🪡灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓💰$350-$500最近口痕好想食蠔,朋友介紹我try try依間既brunch,menu又豐富,價錢又合理,好啱假期同朋友慢慢chill住食lunch❤️🍽️Appetizers頭盤必須係新鮮空運生蠔🦪,每位各兩隻,生蠔口感獨特,滑嫩多汁,每一隻都啖啖肉,食落feel到海洋既鮮味,搭配埋檸檬汁/辣醬,仲可以增強鮮味。❤️🍽️香草醃三文魚柳配菜頭沙律伴煙辣蛋黃汁三文魚肉質鮮嫩,口感滑順,仲帶有淡淡香草味,搭配菜頭沙律脆爽可口,味道幾fresh。🍽️鵝肝醬焦糖無花果伴法式多士鵝肝我係第一次嘗試,估唔到食落有驚喜,入口即溶,味道鹹香,mix埋香脆多士一齊食,口感更有層次感,非常開胃。🍽️炸釀蝦芝士炸蝦外層炸得金黃酥脆,咬落超級脆,裡面嘅蝦肉又鮮嫩多汁,mix埋芝士融化得啱啱好,每食一啖都好有滿足感。🍽️ 野菌黑松露派外層嘅派皮酥脆得剛好,咬下去有一種酥酥脆脆嘅感覺,十分過癮。裡面嘅餡料係滑嫩又充滿風味,野菌嘅香氣非常濃郁,加上黑松露嘅獨特味道,口感一流。🍽️ 燒牛胸腹配雞蛋布丁及茄子泥牛胸腹肉質嫩滑多汁,肉味濃郁,令
The Oyster House @灣仔

🍽️鵝肝醬焦糖無花果伴法式多士

🍽️炸釀蝦芝士

🍽️ 野菌黑松露派

🍽️ 燒牛胸腹配雞蛋布丁及茄子泥
牛胸腹肉質嫩滑多汁,肉味濃郁,令人每一口都好滿足。雞蛋布丁入口即化,帶有淡淡的奶香味。茄子泥質地綿密,帶有一啲煙燻味,可以中和牛肉的油膩感,令整道菜更加平衡。

🍽️伯爵茶意大利飯伴墨魚仔及青檸
意大利飯粒粒分明,帶有淡淡的伯爵茶香氣,味道特別。墨魚仔嫩滑,入口即化,濃濃海鮮的鮮味,口感層次豐富,味道出奇地match,絕對必試。

🎂Dessert Platter

甜品一共有三款,啱哂兩個人一齊share食。
香蕉焦糖批口感好豐富,好少見餐廳有,外脆內滑,香甜焦糖與香蕉完美融合,超好食。
而焦糖窩夫即叫即整,甜味濃郁,咬落超脆,好滿足。最後一款係朱古力Brownie,濃濃朱古力味,越食越上癮。