2024-10-27 549 views
今日超開心相約好耐無見的好朋友見面食飯,重要去了一間好高質素的西餐廳用膳,食物和環境都好吸睛。APPETIZERS新鮮空運生蠔(每位2隻)🦪脆美新鮮生蠔🦪超級鮮甜,質地很綿滑帶點淡淡海水味很清新。炸釀蝦芝士🧀炸釀蝦芝士🧀造型圓波波很可愛,外脆內軟煙煙韌韌很特別。野菌黑松露派🧆這款真是高級小吃,平時吃的只是蘑菇🍄‍🟫做餡料,但這裡是用上野菌黑松露,味道更加特出高質素。香草醃三文魚柳配菜頭沙律伴煙辣蛋黃汁🐟三文魚用了香草做醃製,味道帶多一點清新感加埋紅菜頭和煙辣蛋黃汁,做到口感層次更加豐富。鵝肝醬,焦糖無花果伴法式多士🍞這款也是不得了,焦糖包著無花果令鮮甜味更出有脆香效果,多士配上鵝肝醬也是絕配。MAIN燒牛胸腹配雞蛋布丁及茄子泥🐂牛胸腹外層燒得香脆,內裡肉質仍然水嫩,茄子🍆煮成蓉味道清甜和牛胸腹一起吃,味道很夾而雞蛋布丁很特別似主菜又似甜點,外層很鬆脆內裡軟綿綿又有蛋香。燒羊柳配千層薯伴薄荷乳酪🐑燒羊柳非常腍身,質地很嫩滑一點都沒有臊味,只吃到啖啖羊肉香味配埋薄荷乳酪,酸酸地可以帶點清新感覺。DESSERT PLATTER精選甜品拼盤香蕉拖肥批🍌招牌菜香蕉拖肥批🍌,無論是擺盤造型或是味道
APPETIZERS

新鮮空運生蠔(每位2隻)🦪
脆美新鮮生蠔🦪超級鮮甜,質地很綿滑帶點淡淡海水味很清新。
炸釀蝦芝士🧀
炸釀蝦芝士🧀造型圓波波很可愛,外脆內軟煙煙韌韌很特別。
野菌黑松露派🧆
香草醃三文魚柳配菜頭沙律伴煙辣蛋黃汁🐟
鵝肝醬,焦糖無花果伴法式多士🍞
MAIN

燒牛胸腹配雞蛋布丁及茄子泥🐂
燒羊柳配千層薯伴薄荷乳酪🐑
DESSERT PLATTER
精選甜品拼盤
香蕉拖肥批🍌
招牌菜香蕉拖肥批🍌,無論是擺盤造型或是味道方面都是超班級數,批底鬆化香蕉甜香加埋幼滑拖肥忌廉,真的食到停不下來。
蜜糖蛋黃醬窩夫🧇
蜜糖窩夫夠香脆,外層灑上糖霜而底部用上蛋黃醬令甜嘅味道做出不同層次。
朱古力蛋糕🍫
外表平凡的朱古力蛋糕,內裡一點都不平凡咬一口朱古力蛋糕超濃郁,質地很綿滑超滿足。
  • 精選甜品拼盤
2024-10-24 877 views
QRE PLAZA是食物美食之地,踏入秋冬海產肥美,是吃生蠔的好季節,THE OYSTER HOUSE逢週一週二,有$99 海鮮拼盤優惠,其餘週三至日就要$199共5款海鮮法國黃金螺-大粒厚肉新鮮生蠔 - 海水味重北海道帶子 - 肥厚有口感,鮮甜還有紐西蘭青口及日式磯煮鮑魚蟹肉牛油果黑魚子塔 $1483層又黑魚子蟹肉及牛油果蓉組成,醬汁加上淡忌廉,先吃一點黑魚子,味道較咸同濃,3樣食材再加上醬汁,味道好夾,蟹肉味突出,好香 蠔屋蟹餅,從中間切開是一絲絲蟹肉,混合了一點芝士,滿滿蟹肉香,好足料,相信是餐廳人手製作黑松露野菌忌廉湯,喝一口好濃烈野菌味,唔加上少量黑魚子點綴,每一口都好rich,好有滿足感原隻日本魷魚焗釀意大利飯,擺盤賣相已經好美,意大利飯釀係日本魷魚內,好有驚喜同特別,日本魷魚口感軟淋,意大利飯熟度剛剛好,拌碟的小蕃茄酸酸地,令人胃口大開甜品以香蕉拖肥批作總結,餐廳甜品是自行調味,香蕉跟拖肥是絕配,拖肥醬沒有太甜沒有太溜,香蕉份量足料,恰到好處,很久沒吃到高質的甜品餐廳職員友善,有服務,環境私隱高,唔會趕客,價錢好合理,如果係節日慶祝,首選會想起蠔屋

法國黃金螺-大粒厚肉
新鮮生蠔 - 海水味重
北海道帶子 - 肥厚有口感,鮮甜
還有紐西蘭青口及日式磯煮鮑魚

蟹肉牛油果黑魚子塔 $148

Celebration
Birthday
2024-10-05 1397 views
大家想食高質生蠔可考慮來到位於灣仔The Oyster House🦪餐廳主打生蠔及意大利菜,哩晚就約埋幾位好朋友來chill吓🥂坐低即時要點番幾杯酒啦Las CONDAS 白酒味道清新,果香濃郁帕瑪遜芝士薯條配松露醬餸酒必點🍟面上勁多芝士,薯條勁香脆配上松露醬更加令人吃不停😋🔹️海鮮拼盤法國黃金螺 新鮮空運生蠔(USA Pacific)北海道帶子 紐西蘭青口 日式磯煮鮑魚海鮮十分豐富帶子很鮮味,新鮮美國空運生蠔,肉質比較柔軟,味道鮮甜,海水味較淡的🦪磯煮鮑魚很軟腍必食推薦👍🔹️Oysters 日本仙鳳趾法國Lambert No.2由淡至濃順序吃,日本蠔積較大,味道鮮甜濃郁,口感嫩滑,肉身較肥口🦪法國Lambert No.2 🦪海水味濃,蠔嘅海水及礦物味會係口中瀰漫,餘韻不斷,口感很細膩而充滿層次感😋🔹️蟹肉牛油果醬塔 黑魚子擺盤很精緻,滿滿的蟹肉,配搭黑魚子更加鮮味👍加上牛油果味道更加有層次感🔹️西班牙黑豚火腿焗釀蘑菇哩款一定要整個放入口,入感多汁,淡口蘑菇配鹹香味黑豚火腿,可中和番個味道😋出奇地很夾🔹️烤北海道帶子配野菌木魚絲帶子很大粒,配上野菌木魚絲,配搭新穎增加層次感😋🔹️波士頓龍蝦湯扁意粉

坐低即時要點番幾杯酒啦
Las CONDAS
白酒味道清新,果香濃郁

帕瑪遜芝士薯條配松露醬

🔹️海鮮拼盤
法國黃金螺
新鮮空運生蠔(USA Pacific)
北海道帶子

法國Lambert No.2

🔹️蟹肉牛油果醬塔 黑魚子

🔹️西班牙黑豚火腿焗釀蘑菇

🔹️烤北海道帶子配野菌木魚絲
帶子很大粒,配上野菌木魚絲,配搭新穎增加層次感😋

🔹️波士頓龍蝦湯扁意粉
🦞份量十足,肉質爽彈,意粉軟硬度適中👍

到主菜出場必配紅酒🍷
Las Condes red wind
水果香氣和辛辣風味,口感強烈,回味持久🍷

🔹️烤牛骨髓伴和牛肉眼粒配法包多士
牛骨髓帶有油香撈埋牛肉眼粒味道濃郁,但入面加咗洋蔥很解膩,配上法包很美味😋

🔹️紅酒燴澳洲和牛尾意大利飯
牛尾炆得相當滑腍,意大利飯配上紅酒牛尾汁,每啖都是精華🤤

🔹️炭燒加拿大天然豬鞍
豬鞍很有厚度,肉質好豐富,口感爽彈🐖

甜品
🔹️香蕉拖肥批
🔹️意大利芝士蛋糕
倆款甜品很啱我口味,哩餐豐富又滿足🤤

整體餐廳食物唔錯,高質👍氣氛很好,店員很親切友善🤣間中過來同我地暢飲🥂

2024-10-04
$500 (Dinner)
  • 蟹肉牛油果醬塔 黑魚子
  • 烤北海道帶子配野菌木魚絲
  • 烤牛骨髓伴和牛肉眼粒
2024-09-30 1354 views
每次來這間餐廳都能讓我感受到驚喜!這次我們去享用晚餐,發現有很多外國客人也來光顧,真是人氣不減。幸好我們早到,完全不用等位。🦪Seafood PlatterFrenchSeaWhelk 法國黃金螺 x2JetFreshOyster 新鮮空運生蠔 x2New Zealand Mussels 紐西蘭青口 x4Japanese Style Boiled Abalone 日式磯煮飽魚 x2Hokkaido Scallop 北海道帶子 x2這個拼盤真係超值,可以一次過試到多種海鮮,星期一至二還有優惠,兩人只需$99,真的很划算!海鮮非常新鮮👍🏻🍅Bruschetta意式香草蕃茄多士蕃茄的酸甜味與酥脆的多士搭配得很好,作為開胃菜非常合適。🍄Baked Mushroom Stuffed with Bellota Ham西班牙黑豚火腿焗釀蘑菇這道焗蘑菇的口感挺厚實,裡面有鹹香的西班牙黑豚火腿,味道搭配得不錯。🦀King Crab Meats Tian蟹肉牛油果醬塔 黑魚子蟹肉的鮮甜和牛油果的柔滑,加上黑魚子的奢華,非常好吃。😍🥩Char-Grilled 360 DaysGrain-Fed U.S. P

🦪Seafood Platter
FrenchSeaWhelk 法國黃金螺 x2
JetFreshOyster 新鮮空運生蠔 x2
New Zealand Mussels 紐西蘭青口 x4
Hokkaido Scallop 北海道帶子 x2

🍅Bruschetta
意式香草蕃茄多士
蕃茄的酸甜味與酥脆的多士搭配得很好,作為開胃菜非常合適。

西班牙黑豚火腿焗釀蘑菇

🦀King Crab Meats Tian
蟹肉牛油果醬塔 黑魚子
蟹肉的鮮甜和牛油果的柔滑,加上黑魚子的奢華,非常好吃。😍

🥩Char-Grilled 360 Days
Grain-Fed U.S. Prime Beef Rib-Eye
炭燒360日穀飼英國頂級牛肉眼
牛肉炭燒得剛好,表面略微焦香,肉質嫩滑,味道也滿濃郁的。

🍰Banoffee Pie
至愛😍~香蕉拖肥批
這道甜品有三層,最上面是滑滑的鮮奶油,口感不會太膩。中間的香蕉和底層的消化餅、拖肥搭配得不錯,連我這個不喜歡香蕉的人也愛上這道甜品❣️
2024-09-27
  • 香蕉拖肥批
  • Seafood Platter
2024-09-04 2380 views
朋友聚會,有人話好想食生蠔,於是上網research咗呢度,大家都未去過,就博一舖,好彩冇中伏,生蠔勁新鮮👍🏻呢度生蠔優惠係,食蠔嗰個人如果叫2杯酒,佢叫嘅蠔就會有6折。House Wine就$89/杯,屬正常價錢。重有,呢個優惠係individual計架,即係唔駛全枱人一齊join,所以就算有朋友唔食蠔,或者唔飲酒,都唔影響你自己join呢個6折優惠架,非常老實,值得一讚👍🏻我哋今日叫嘅生蠔有:日本: 🦪Yume (鮮甜,creamy,必試)🦪Oonyujima (都正,不過給Yume比下去)南非: 🦪Nambia (唔太特出,2款日本蠔實在太出色)法國: 🦪Lambert n.2 (唔錯,值得試)🦪Gillardeau n.1 (鮮甜,正路好食,值得試)🦪La Lune n.1 (唔太特出,2款日本蠔實在太出色)最後我哋每日encore多兩隻Yume,實在太出色,細問之下,原來佢係攞咗生蠔比賽入邊嘅亞軍👍🏻最終我哋三個人總共食咗27隻生蠔日本我哋叫咗個蠔湯(非常鮮味,鍾意蠔嘅必飲),菠菜忌廉焗蠔。另外仲有牛骨髓多士,超級好味,呢個一定要食。Main dish叫咗Clam Lingu

我哋今日叫嘅生蠔有:
日本:
🦪Yume (鮮甜,creamy,必試)
🦪Oonyujima (都正,不過給Yume比下去)
南非:
🦪Nambia (唔太特出,2款日本蠔實在太出色)
法國:
🦪Lambert n.2 (唔錯,值得試)
🦪Gillardeau n.1 (鮮甜,正路好食,值得試)

最終我哋三個人總共食咗27隻生蠔

Main dish叫咗Clam Linguini 同Chargrill Canadian Pork,同樣出色,都值得一試。

甜品就叫咗心太軟同埋Banoffee Pie. Banoffee Pie個manager極力推介,佢話係自家製,果然非常好味,唔係好多地方食到呢個甜品,嚟到都應該試吓。

成餐飯食到開心,都坐得幾舒服,下次可以再返嚟。
Bone  Marrow  Toast
Clam  Linguini
Char-Grilled  Canadian  Pork
Banoffee  Pie
Chocolate  Fondant  with  Ice  Cream
2024-08-31
$1000 (Dinner)
Celebration
Banoffee  Pie
  • Oyster Bisque
  • 鮮蠔濃湯
3 day(s) ago 0 views
店名: The Oyster House 地址: 灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓灣仔站D出口,行3分鐘環境: 4.5/5價錢: 4/5味道: 4/5今次黎到位於灣仔QRE plaza嘅The Oyster House,同朋友分別叫左2款嘢食😆套餐包湯/前菜、主菜、甜品同餐飲🤩炭燒肉眼扒伴精選配菜❤️❤️❤️❤️❤️$189叫左5成熟,切開呈粉嫩,肉汁豐富,經過炭燒咬落有帶有陣陣炭香,牛味十分濃🥰加上配菜同醬汁就更美味🤩煎焗盲鰽魚柳伴精選配菜❤️❤️❤️❤️$169肉質同樣十分鮮嫩,入口充滿魚香,魚柳size亦好大,加上配菜十分飽肚,好有滿足感🤤鍾意魚嘅朋友一定要試下😌周打海鮮湯❤️❤️❤️❤️❤️入口creamy但唔會過膩,而且用料豐富,啖啖都有不同海鮮,配上沙律🥗同面包就更滋味😝香蕉拖肥批❤️❤️❤️❤️❤️入口滿滿香蕉香🍌底下拖肥甜而不膩,整體口感十分有層次😗
店名: The Oyster House

炭燒肉眼扒伴精選配菜❤️❤️❤️❤️❤️

煎焗盲鰽魚柳伴精選配菜❤️❤️❤️❤️

周打海鮮湯❤️❤️❤️❤️❤️

香蕉拖肥批❤️❤️❤️❤️❤️
入口滿滿香蕉香🍌底下拖肥甜而不膩,整體口感十分有層次😗
3 day(s) ago 0 views
灣仔 - The oyster house主打世界各地新鮮肥美生蠔及意大利菜生,餐廳洋溢著浪漫的氛圍,令人大感寫意舒服✨SEAFOOD PLATTER -日本室內津高木Tsudau -西非Namibia -法國Gillardeau 可隨個人口味和喜好,選擇世界各地不同味道的生蠔。生蠔肥美肉厚,爽口清甜,非常鮮味,尾隨散岀清新海洋味,整體不會過鹹✨COOL STARTERS King Crab Meats Tian蟹肉牛油果醬塔配黑魚子鮮味蟹肉配上剛熟透的牛油果,入口綿滑,牛油果味香濃,再加上鮮甜黑魚子,口感豐富,整體清新開胃Spanish Octopus Leg Ceviche 秘魯式柚子醋漬西班牙八爪魚片八爪魚肉質軟腍但不失彈牙口感,同時亦不會過韌,細嚼後散發出酸甜的柚子皮香✨HOT STARTERSBaked Mushroom Stuffed with Bellota Ham西班牙黑豚肉火腿焗釀蘑菇✨MAIN Char-Grilled Canadian Natiral Pork Chop炭燒加拿大天然豬鞍豬鞍份量十足,肉味香濃,肉質嫩滑,沾上醬汁,絕不油膩Stuffed Whole

✨SEAFOOD PLATTER

✨HOT STARTERS
西班牙黑豚肉火腿焗釀蘑菇

✨MAIN
炭燒加拿大天然豬鞍
豬鞍份量十足,肉味香濃,肉質嫩滑,沾上醬汁,絕不油膩

原隻日本魷魚焗釀意大利飯
魷魚口感爽彈,魷魚之鮮味完美滲入忌廉汁意大利飯之中,鮮味滿分

✨Dessert
Tiramisu
意大利芝士蛋糕

Crêpe
法國傳統煎餅
可麗餅既有蛋香且帶有嚼勁,細嚐時浸岀微微橙酒香,配上橘子柚子肉及橙皮,感覺清爽,配上雲呢拿雪糕,口感更順滑滋味

The Oyster House
📍灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓

1K
👧🏻😋👅🍽✨別出心裁brunch🧑🏻‍🍳假日大滿足-☀️星期六日公眾假期12-4供應既brunch menu $399/位, 兩位起叫, 前菜同甜品都係sharing plates, 再自己揀個main☀️餐點多款精緻又特別, 原價$399係黃金地段算性價比高, 3點後入座仲有全單七折-🦪 🥧 Appetizers💯新鮮空運生蠔每位2隻: 美國pacific蠔大大隻, 厚肉又質地爽脆, 海水同礦物味重💯香草醃三文魚柳配菜頭沙律▫️鵝肝醬焦糖無花果伴法式多士▪️ 炸釀蝦芝士▫️野菌黑松露派💯最愛爆汁炸芝士同creamy野菌派-🍲 🐖 Main✨伯爵茶意大利飯伴墨魚仔及青檸: 第一次見Earl Grey risotto, 茶味甘香, 配上青檸汁好清新✨慢煮豬腩肉配焦糖蘋果藜麥及酸子汁: 切開豬腩一絲絲, 皮脆內嫩, 個蘋果藜麥清新解膩, 成個dish好平衡-🍰🍮Dessert Platter💯係每日精選款, 睇返其他食評, 除左招牌香蕉拖肥批外, 另外兩款真係次次唔同💯香蕉拖肥批主要帶香蕉香甜, 拖肥軟滑滲左入批底, 配上厚厚一層cream食落都唔會覺得甜💯Brownie外脆入軟好香濃; Crème
👧🏻😋👅🍽✨

🍲 🐖
Main

🍰🍮
Dessert Platter
💯Brownie外脆入軟好香濃; Crème Brûlée中間有芋泥, 軟滑香甜
Dessert platter
Banoffee  pie
Dessert platter
Banoffee  pie
在The Oyster House搬到新店前已曾來過這間餐廳,最深刻的印象當然是那肥美新鮮的生蠔。這次和朋友聚餐時,毫不猶豫地推薦了這間餐廳,一來可以試試新店的食物質素,二來因為我們都想吃蠔 ⸜(。˃ ᵕ ˂ )⸝♡這次點了:⟡‧₊生蠔🦪點了三款生蠔:Tsudau、Namibia 和 Gillardeau。最喜愛的是法國Gillardeau,入口清爽略帶鹹味;而Namibia則肉質飽滿,鮮甜可口!⟡‧₊秘魯式柚子醋漬西班牙八爪魚片🐙加入柚子醋漬使菜式更加清新,彈牙的八爪魚薄切片份量也相當可觀。⟡‧₊蟹肉牛油果醬塔黑魚子🦀蟹肉和黑魚子的份量相當慷慨,蟹肉搭配牛油果,使整道菜感覺清新細緻,黑魚子的鹹香增添了味道的層次感。⟡‧₊西班牙黑豚火腿焗釀蘑菇🍄‍🟫厚實的焗蘑菇內餡包著鹹香的黑豚火腿粒,是很開胃的前菜。⟡‧₊烤牛骨髓伴和牛肉眼粒🐮牛骨髓和和牛肉眼粒散發著濃郁的牛味和油脂香,搭配香脆的法包非常美味。⟡‧₊炭燒加拿大天然豬鞍🐽豬鞍肉質厚實,豐滿多汁,吃下整塊讓人感到非常滿足。⟡‧₊原隻日本魷魚焗釀意大利飯🍚魷魚內填滿了意大利飯,飯質黏稠,類似糯米,整隻魷魚非常吸引眼球!⟡‧₊意大利芝士蛋糕

這次點了:

⟡‧₊生蠔🦪

⟡‧₊秘魯式柚子醋漬西班牙八爪魚片🐙

⟡‧₊蟹肉牛油果醬塔黑魚子🦀

⟡‧₊西班牙黑豚火腿焗釀蘑菇🍄‍🟫
厚實的焗蘑菇內餡包著鹹香的黑豚火腿粒,是很開胃的前菜。

⟡‧₊烤牛骨髓伴和牛肉眼粒🐮

⟡‧₊炭燒加拿大天然豬鞍🐽
豬鞍肉質厚實,豐滿多汁,吃下整塊讓人感到非常滿足。

⟡‧₊原隻日本魷魚焗釀意大利飯🍚

⟡‧₊意大利芝士蛋糕 ☕️

⟡‧₊橙酒煮班戟🍊
5 day(s) ago 0 views
朋友介紹係灣仔有間食蠔既餐廳同價錢CP好高
好朋友生日 就選擇左黎呢到同佢試試黎到緊係要叫佢地既海鮮拼盤拼盤有美國蠔、北海道帶子 、紐西蘭青口 、日式磯煮鮑魚同法國黃金螺 除左美國蠔,我地仲叫左西菲納米比亞同法國蠔試一試
美國蠔 (先食) 味道較鹹啲海水味重 而肉法國口感味道好好,入口味道有點咸但之後變甜
而西菲納米比亞既味道係較清淡璣燒鮑魚 好香酒 肉質好腍而紐西蘭青口 法國螺 北海道帶子亦好鮮呢個拼盤逢星期一夜晚特價$99 ,非常抵食蟹肉牛油果醬黑魚子塔上枱已經覺得好精緻,個塔有三層最上層魚子,中層有蟹肉低層有牛油果配上淡cream估唔到撈埋一齊食·蟹肉味仲出仲好香濃蟹餅炸到好香脆
裡邊啖啖蟹,好正!蠔湯 湯係用蠔打出來既感覺 好白濃又有洋蔥 成個口感好豐富炭燒加拿大豬鞍
豬鞍燒到好香,無overcook
食落口都Juicy
朋友介紹係灣仔有間食蠔既餐廳同價錢CP好高
好朋友生日 就選擇左黎呢到同佢試試

黎到緊係要叫佢地既海鮮拼盤

除左美國蠔,我地仲叫左西菲納米比亞同法國蠔試一試
美國蠔 (先食) 味道較鹹啲海水味重 而肉
法國口感味道好好,入口味道有點咸但之後變甜
而西菲納米比亞既味道係較清淡

璣燒鮑魚 好香酒 肉質好腍
而紐西蘭青口 法國螺 北海道帶子亦好鮮
呢個拼盤逢星期一夜晚特價$99 ,非常抵食

蟹肉牛油果醬黑魚子塔
上枱已經覺得好精緻,個塔有三層
最上層魚子,中層有蟹肉低層有牛油果配上淡cream
估唔到撈埋一齊食·蟹肉味仲出仲好香濃

蟹餅炸到好香脆
裡邊啖啖蟹,好正!

蠔湯 湯係用蠔打出來既感覺 好白濃
又有洋蔥 成個口感好豐富

炭燒加拿大豬鞍
豬鞍燒到好香,無overcook
食落口都Juicy
6 day(s) ago 0 views
週末晚上來到位於QRE PLAZA 25樓的The Oyster House晚飯,真的好享受。餐廳主打精緻西式料理,裝修簡約優雅有情調,食物質素亦非常高質。Seafood Platter:二人份量包括生蠔、黃金螺、帶子、鮑魚各2隻及青口4隻,十分豐富。每款都鮮甜爽口,尤其是我最喜愛的生蠔,好creamy!西班牙黑豚火腿焗釀蘑菇:這道菜是餐廳的Chef’’s Special,既然是廚師精選,確有特色!鹹香的西班牙黑豚火腿與蘑菇配合得天衣無縫!原隻日本魷魚焗釀意大利飯:真心佩服廚師能製作出這個菜,用刀切開才看到意大利飯釀入日本魷魚內,真心巧手!心太軟朱古力蛋糕配雪糕:食落去好夠熱,朱古力醬慢慢流出嚟,配上雲呢拿雪糕,一冷一熱超級正!

Seafood Platter:

西班牙黑豚火腿焗釀蘑菇:

原隻日本魷魚焗釀意大利飯:

心太軟朱古力蛋糕配雪糕:

2024-11-06 87 views
放假去灣仔囍帖街逛下睇表演,順便到 QRE Plaza 嘆番個 蠔 brunch 。風和日麗,不用 $500 有新鮮即開生蠔食,豐富主食,加埋特色甜品,價錢合理。室內燈光有情調,啱晒休閒傾偈,同朋友慢慢chill。Appetizers新鮮空運生蠔頭盤已經精神,每位兩隻新鮮空運生蠔,今日店長推介 美國Pacific 生蠔。我同朋友都好啱口味,來自西海岸的品種,鮮美的味道,爽脆滑嫩的口感,肉質豐滿。搭配檸檬汁,帶有清新淡淡的海水味和甜味,大小各異,通常稍大,絕對值得一試!香草醃三文魚柳配菜頭沙律伴煙辣蛋黃汁、鵝肝醬焦糖無花果伴法式多士很有特色和別緻的前菜小食,香草醃三文魚柳口感滑順,淡淡香草味,肉質鮮嫩。菜頭沙律脆爽可口,味道清新。鵝肝入口即溶,味道濃郁,焦糖果肉食落有驚喜,多士酥脆一齊食,口感有層次。炸釀蝦芝士、野菌黑松露派炸釀蝦芝士外層炸得金黃酥脆,咬落鮑汁,蝦肉鮮嫩與芝士融合,配搭得非常好。野菌黑松露派酥脆,餡料充滿濃郁黑松露風味,香氣獨特。慢煮豬腩肉配焦糖蘋果藜麥及酸子汁慢煮豬腩肉十分腍身,質地嫩滑,吃到肥瘦相間的豬腩肉,入口即化,濃濃的鮮味,口感層次分明又豐富。加上酸酸甜甜的焦糖
室內燈光有情調,啱晒休閒傾偈,同朋友慢慢chill。
Appetizers
新鮮空運生蠔
炸釀蝦芝士、野菌黑松露派
慢煮豬腩肉配焦糖蘋果藜麥及酸子汁
加上酸酸甜甜的焦糖蘋果,去油膩感之餘也帶點清新感覺。粒粒分明的藜麥很健康,配埋酸子汁香味,味道特別。
燒牛胸腹配雞蛋布丁及茄子泥
燒牛胸腹嫩滑多汁,肉味濃郁,外層脆內裡綿密。配雞蛋布丁味道清甜,鬆脆有蛋香,茄子泥水嫩,和牛胸腹一起吃,味道出奇地很夾。
精選甜品拼盤
三款人氣招牌甜品,兩個人一齊share,好豐富。
最愛香蕉拖肥批,焦糖香蕉口感外脆內滑,香蕉和拖肥完美演繹,令人每一口都好滿足。窩夫即叫即整,熱辣辣,外脆內軟,超好食。
$400 (Lunch)
  • 精選甜品拼盤
  • 燒牛胸腹配雞蛋布丁及茄子泥
  • 慢煮豬腩肉配焦糖蘋果藜麥及酸子汁
2024-11-05 0 views
🍱餐廳:The Oyster House🏫地址:灣仔皇后大道東 202號 QRE Plaza 25樓今日跟朋友到呢間人氣意大利餐廳食午餐,大型落地玻璃設計,氣氛好,食物質素高,服務殷勤,很享受😍呢度聞名食生蠔,生蠔好食就一定㗎啦,其實其他食物質素也相當不錯,值得推薦❤️~生蠔每人兩隻新鮮空運美國生蠔,肉質飽滿,入口爽甜,帶有淡淡的海洋鮮蠔味,朋友讚說係佢食過最好味嘅生蠔🦪,不需任何醬料,加兩滴新鮮的檸檬汁就很鮮美,皆因食材新鮮便足夠😍~炸釀蝦芝士外層炸得酥脆可口,芝士一向我鍾意吃,好味之選🥰~野菌黑松露派酥皮撻上放滿野菌,濃郁香醇,加上黑松露獨特的香氣,怎會不好味呢😋~鵝肝醬焦糖無花果伴法式多士鵝肝醬與焦糖無花果的酸甜完美搭配,多士香脆,配上鵝肝醬好夾,口感層次豐富嘅😄~香草醃三文魚柳配菜頭沙律伴煙辣蛋黃汁個名好長,簡單來講,其實即係煙燻三文魚,不會過鹹,帶有淡淡的香草香氣,另外加上紅菜頭粒,加添爽口感覺,健康之選👍~燒牛胸腹配雞蛋布丁及茄子泥雖然係慢煮的方式,牛肉能保持大約七成熟,不會韌,即外焦內嫩,牛味濃郁,份量也足夠我哋兩個人分享,好味😋~燒羊柳配千層薯伴薄荷乳酪廚師慢煮的時間恰到
🍱餐廳:The Oyster House

~生蠔

~炸釀蝦芝士
外層炸得酥脆可口,芝士一向我鍾意吃,好味之選🥰

~野菌黑松露派

~鵝肝醬焦糖無花果伴法式多士

~香草醃三文魚柳配菜頭沙律伴煙辣蛋黃汁

~燒牛胸腹配雞蛋布丁及茄子泥

~燒羊柳配千層薯伴薄荷乳酪
廚師慢煮的時間恰到好處,羊柳質感軟腍,肉汁豐富,而且無羶味,份量剛剛好,飽但唔滯,食完超滿足😁

甜品拼盤
朋友最欣賞焦糖燉蛋,焦糖夠香口,燉蛋又滑嫩;我就最鍾意超順滑的香蕉蛋糕同朱古力馬卡龍,不會太甜,兩個人share三件甜品,都唔算好過分啦🤣

星期六約咗好姐妹晚飯,揀咗間食生蠔海鮮嘅意大利餐廳,仲有多款精緻嘅fusion菜式、各式紅白酒。餐廳裝修優雅,紅磚牆、皮椅、雲石枱,大型玻璃窗望高山環境,晚上燈光昏暗,帶點情調。🦪SEAFOOD PLATTER $199生蠔 & 海鮮拼盤(二人份)~ 法國黃金螺 、北海道帶子、新鮮空運生蠔(日本)、紐西蘭青口 、日式磯煮飽魚,各種海鮮味道鮮味。🥓🍄 Baked Mushroom Stuffed With Bellota Ham $129 ~ 西班牙黑豚火腿焗釀蘑菇,黑豚火腿炒得乾脆、蘑菇帶有汁感,食落口感豐富。🦑Stutted whole Japanese squid kisorto $219~ 原只日本魷魚釀入意大利飯,聞到已經好香,魷魚焗到軟腍,意大利飯味道香濃,賣相味道一流。🍌🍰Banoffee Pie $89~ 香蕉拖肥批,英式甜品,消化餅餅底、拖肥、香蕉、鮮忌廉,簡單嘅配搭食材,原來已經美味十足。🍹Fruit Punch $55🍋‍🟩Lime Soda $55

🦪SEAFOOD PLATTER $199
生蠔 & 海鮮拼盤(二人份)

🍌🍰Banoffee Pie $89

🍹Fruit Punch $55
🍋‍🟩Lime Soda $55
2024-11-02
2024-11-04 0 views
今次收咗工之後就同同事去咗一間超有氣氛,嘢食好高質嘅生蠔餐廳😳如果你係酒鬼就一定唔可以錯過啦😝✨SEAFOOD PLATTER -日本室內津高木Tsudau x2西非Namibia x2法國Gillardeau x2三隻生蠔都好出色,平時我最鍾意食法國蠔😝呢度呢隻法國蠔肉飽滿,大大隻🎉一啖食落去真係好滿足✨ 日本蠔好有驚喜🇯🇵爽口得來仲要好鮮甜👍🏻海水味都好適中✨COOL STARTERS -King Crab Meats Tian蟹肉牛油果醬塔 黑魚子呢個超有驚喜‼️蟹肉食得出係大閘蟹肉嚟㗎😍搭配返黑魚子鹹鹹的💕同埋牛油果真係好夾👍🏻✨MAIN - Stuffed Whole Japanese Squid Risotto $219原隻日本魷魚焗釀意大利飯呢款都整得好好😝除咗外型好吸睛好打卡able之外魷魚嘅火候都啱啱好🦑搭配埋裏面嘅意大利飯(有少少似糯米飯)成件事都好夾‼️✨Deserts-Crêpe法國傳統煎餅🥞

✨SEAFOOD PLATTER -
日本室內津高木Tsudau x2