2019-03-03
Uncle生日飯,搵晒港九新界不同嘅中餐,想特別一D,因為uncle 對食物都好有要求,最後發現呢間既相特別少,但係係一間私房菜,所以最後決定試試。由於真係冇乜食評同埋相,所以打電話俾店主問下有冇一啲package嘅參考,最後做咗一份$5000一圍嘅餸菜,絕對夠12人食。汽水任飲,自帶酒水無需開瓶費,無切餅費。依個鮑魚棧鮑魚夠入味,有肉碎薦底,加埋個西生菜,簡直係一個高級嘅生菜包。杏汁豬肺湯大家飲唔少,呢個係一個好高質素嘅版本,啲材料好似唔駛錢咁,真係多到食都食唔晒,特別係啲豬肺,值得一讚豬肺洗得好乾淨。叉燒妹最鍾意食叉燒,特別叫一碟俾佢食。呢個秘製叉燒基本上無用醃肉粉醃過,所以肉質比起出邊食到既會比較硬身啲,不過依叉燒黎計已經係好淋,味道絕對冇問題,唯一可以做得好啲就係個叉燒可以燒得狠啲,即係帶少少燒焦,不過個人覺得已經足夠。佢用嘅蚌唔係冰鮮蚌,真係新鮮嘅蚌拆殼即炒,所以好好食。呢碟餸睇相已經足夠,唔需要多講,瑤柱好大粒,髮菜同埋生菜嘅味道好夾。初時e碟魚嘅時候,都驚緊佢比條一斤多少少嘅沙巴仔,點知出到嚟有成兩斤幾三斤,絕對夠12個人食,師傅功力好到,蒸到啱啱離骨,豉油味道唔會特別濃
佢用嘅蚌唔係冰鮮蚌,真係新鮮嘅蚌拆殼即炒,所以好好食。
初時e碟魚嘅時候,都驚緊佢比條一斤多少少嘅沙巴仔,點知出到嚟有成兩斤幾三斤,絕對夠12個人食,師傅功力好到,蒸到啱啱離骨,豉油味道唔會特別濃,條魚好新鮮好滑。
個人覺得呢跌個黃金蝦嘅蛋黃唔夠,不過其他座上客就覺得已經好足夠,個人口味,不過呢碟係唯一一碟食唔晒嘅餸,可能因為份量真係太多。
呢碟雞真係高潮,皮脆肉亂,基本上好少喺出邊街鋪食到嘅一碟炸子雞,炸得啱啱熟,正。
伊面同炒飯都唔特別講,都係好好食,個人比較鍾意炒飯,炒得啲飯粒分開但係又唔會過乾。
由於生日飯,所以有安排左壽桃包,個人對甜品普通,尚算正常,冇投訴。
個地方基本上應該係一個住宅,全層都係佢即,搵嘅時候都唔太困難,廚房唔係特別大,而食飯嘅地方大概有放到兩張大枱,足夠20幾30人。我哋生日飯當日一共12人, 10個大人2個小朋友,基本上包場,因為只有我哋e張枱。如果你喜歡可以早少少到,因為可以打麻雀同埋唱K。最後臨走前買咗一樽XO醬同埋辣醬,都係好好食。店主非常好人,下次有大Gathering一定會再考慮。