2023-12-01
今日同屋企人嚟到中環食Porterhouse,佢哋出咗一個三至四人餐,價錢係$1880,套餐好豐富,我哋諗都唔諗二話不說就揀咗佢。-首先我哋揀咗生蠔,生蠔足足有8隻,每隻都好肥美新鮮,加上檸檬汁同埋乾蔥紅酒汁,食落更加鮮味。-跟住嘅龍蝦湯真係好打卡able好有儀式感,店員起我哋面前上去,又療癒又唯美。龍蝦湯味濃郁,有少少忌廉,令佢個湯變得更加綿滑。-然後係香蒜青口羅勒汁青口,青口同樣肥美鮮味 ,有好濃郁嘅蒜香味,配埋啲麵包食好正,食落更加有層次感。-然後係我最期待嘅steak,我揀咗USA steak,我叫左5成熟。上枱啱啱好,睇落非常香嫩,打完卡影完相之後,店員會再幫我切開,切開睇到入面PinkPink色,真係好吸引,而且牛肉係一邊係牛柳,一邊係肉眼,所以可以享受到唔同部位嘅口感同濃厚度,另外仲忌廉菠菜 ,薯條同埋芝士焗通心粉等等嘅配菜亦都好出色。-最後甜品方面都好華麗,有檸檬蛋糕、士多啤梨奶凍、朱古力流心焦糖撻,同埋蛋白餅配士多啤梨,每一餐飯有甜品作結先至係最完美。