2020-09-09
黎到美孚食村,除左諗起美孚新村,大家仲會諗起咩?其實離美孚新村10分鐘左右既距離,有個地方叫饒宗頤文化館,上面有一間好出色既扒房叫悅滿軒。餐廳係文化館既一樓,外面環境清幽。入到餐廳餐裏面,坐位唔算多但坐位間非常寬敞,慶幸我地一早book定,即刻就入得坐。同女朋友睇完menu決定叫兩個主菜:美國頂級牛腹肉同慢煮八爪魚海膽汁配意粉🔻美國頂級牛腹肉(12oz)味道:9/10價錢:$298出色既牛腹肉,5成熟既牛腹肉岩岩好,夠曬juicy,而且唔會太un。配上餐廳既兩種醬汁:阿根廷青醬同黑胡椒汁,令到牛肉個味道更加突出~另外餐廳以煎蒜同蕃茄作為配菜~🔻 慢煮八爪魚海膽汁配意粉味道:9/10價錢:$228好濃既海膽汁既同時都有好香既忌廉味,八爪魚肉唔會太硬。意粉硬度適中,而且比一般意粉粗。份量睇落好似唔大,但兩個人食都好夠飽!順帶一提,餐廳餐前有提供好好食既蕃茄麵包配黑木欖牛油。麵包香脆可口,配上特別既牛油,好食!地址:悅滿軒 (美孚)美孚青山道800號饒宗頤文化館H座
🔻美國頂級牛腹肉(12oz)
味道:9/10
價錢:$298
🔻 慢煮八爪魚海膽汁配意粉
味道:9/10
價錢:$228
地址:悅滿軒 (美孚)
美孚青山道800號饒宗頤文化館H座