2024-07-04 142 views
新商場入邊有好多新嘅餐廳,但係每一間都大排長龍,我見到呢間「山洞食堂」可能價位較高,唔需要排隊,於是就入去試吓。我叫咗一個「宮·盛宴」$788二人餐,首先上嘅就係包含韓式泡菜、薯蓉、海帶、醃蘿蔔…5種前菜,隨後如果想添加嘅要加$40。有3款調味:柚子醬汁、胡椒鹽、及韓式燒烤醬可隨客人配搭。🔹 豆腐海苔沙律 - 翠綠嘅蔬菜🥬十分新鮮,豆腐嫩滑,經過調配嘅和風醬,令到味道清爽又開胃。🔹嫩牛筋牛舌 - 牛舌切得大大粒,鮮甜、厚實、似牛𦟌嘅口感;牛筋就炆得腍滑,無燥味。平時我唔鍾意食牛筋,不過呢度我覺得好味😋🔹 和牛肩肉盛、和牛外裙肉、慶州黑毛豬水果醬油五花肉 - 店員好有禮貌,佢話可以幫忙燒烤,不過因為我哋想慢慢食,於是就決定自己燒。三款肉質都非常優質,燒烤和牛喺嘅時候,美麗均勻嘅油脂雪花瞬間融化,相當誘人食慾。五花肉慢烤被逼出油脂,金黃閃閃令嘅外表,口感Q彈有咬勁又唔會太油膩。🔹 帶子牛油燒 - 帶子新鮮嫩滑,牛油香濃又有香香嘅蒜蓉味。我將燒肉伴碟嘅蔬菜放入去一齊烤煮,味道比放上烤爐更加美味。🔹 雲梨水冷麵 - 麵條是由蕎麥麵製成,富有彈性,唔會愈食愈軟爛。湯底清爽但係唔會淡而無味,而且仲

有3款調味:柚子醬汁、胡椒鹽、及韓式燒烤醬可隨客人配搭。

豆腐海苔沙律

嫩牛筋牛舌

和牛外裙肉及慶州黑毛豬水果醬油五花肉

和牛肩肉盛

帶子牛油燒

雲梨水冷麵

🔹 雲梨水冷麵 - 麵條是由蕎麥麵製成,富有彈性,唔會愈食愈軟爛。湯底清爽但係唔會淡而無味,而且仲出奇地有鮮味,旁邊有冰沙漂浮,邊食燒烤邊搭配冷麵,真係一個幾舒服嘅組合。

烤香蕉配朱古力肉桂粉

焦糖布甸

🔹 烤香蕉配朱古力肉桂粉及焦糖布甸 - 有心思嘅甜品,唔係一般套餐嘅行貨。香蕉上面嘅焦糖脆卜卜,灑有肉桂粉同埋朱古力醬。布甸奶味濃郁,非常軟滑。雖然已經食到好飽,但係眼見咁吸引嘅甜品都係忍唔住食晒。

呢個套餐嘅價錢比較貴,但係環境、服務、食物嘅質素同埋份量,各樣加埋,我覺得物有所值。如果要改善的話,我覺得若有生菜附送用嚟包住燒肉會更加理想。
豆腐海苔沙律
嫩牛筋牛舌