2019-05-28
係我好鍾意既Omakase呀!早有聽聞呢間日本餐廳既Omakase質素好高,今日終於有機會可以試到,記得要預先訂位呀!餐廳門口嘅招牌好有氣勢,裝潢用好多大理石元素,大氣而有格調。因為bar台已經坐滿人,所以我哋被安排到入面嘅一般座位,其實各有各好,吧枱可以欣賞到師傅製作食材嘅過程,而後面嘅座位就坐得舒服啲。menu一共有3 set選擇:天、瀧、極,我同朋友揀左最高等級既「極」~每個set都包含先付、前菜、湯、刺身、天婦羅、合肴、食事同甜品。先付🔸九州竹葉蟹肉+松葉蟹肉制成蒸蛋,口感清爽得黎但係啖啖蟹肉好豐富,配埋上面既薑汁mouse,適當地中和個味道,層次更豐富。前菜🔸山芋紫菜、螢光魷魚、蟹膏豆腐、甜薯。賣相好精緻,本身山芋無咩味道只有黏黏口感,但係配上調製煮過的紫菜頓時好加分!螢光魷魚,爽口彈牙好似食緊魷魚bb咁嫩。蟹膏豆腐,上面係木魚湯加昆布啫喱,豆腐軟滑加上濃濃的蟹膏香味,味道好夾。甜番薯,軟綿綿口感好香好好味。湯🔸小貝柱湯,成碗湯非常鮮甜,一小碗湯就有3隻蜆好足料!刺身🔸3款精選刺身:池魚、鯛魚、拖羅,食得出每款刺身都非常新鮮,味道各有唔同。我最鍾意池魚覺得鮮甜得黎好清新,朋友
湯🔸小貝柱湯,成碗湯非常鮮甜,一小碗湯就有3隻蜆好足料!
刺身🔸3款精選刺身:池魚、鯛魚、拖羅,食得出每款刺身都非常新鮮,味道各有唔同。我最鍾意池魚覺得鮮甜得黎好清新,朋友就最like拖羅鍾意入口即溶。
天婦羅🔸天婦羅炸物,全部都係即做即上菜,務求客人品嚐到天婦羅既最佳狀態。平時食天婦羅都係沾天婦羅醬汁,但係呢度非常講究,有3種調味:白鹽、芥末鹽、檸檬汁 ,而且每種調味分別搭配唔同既天婦羅。天婦羅分別有蝦、山嘴魚、菇釀大蜆。白鹽點蝦身,芥末鹽同檸檬汁可以點蝦頭,山嘴魚就用白鹽。選擇合適既調味,完全將每種食材既美味發揮出黎!金鯛魚就配蝦湯,個湯極度濃郁,鮮甜程度彷彿好似用左成噸蝦去熬制而成。
合肴🔸竹筍煮物,採用來自京都既竹筍,味道好清新爽口。
🔸熊本和牛,每一口都係滿滿既幸福感!薄切係slow cook牛肩,肉質好嫩滑,薄薄一片但係牛味濃郁。厚身既係用備長炭烤既西冷,真係無得彈!
食事🔸梅味素麵配紫蘇葉天婦羅,本來已經食到飽飽地,口腔味蕾已經好豐富既時候,一碗梅味既湯底配上素麵,清新醒胃。
甜品🔸生炸原條鹿兒島安立芋,真係好香好甜,配搭日本Brandy同白糖一齊食,又係完全唔同既味道,好有驚喜!
甜品🔸水玄餅,櫻花jelly pattern,外面係沖繩黑糖同黃豆粉,好清新,為豐富既晚餐有個完美ending。