2016-03-11
幾忙都要食開年飯,好似係新開?總之我地同事冇人食過衣間啦~一睇裝潢就知道貴野,不過我地醫生請就吾理啦,有幾貴食幾貴!!!我吾太喜歡金碧輝煌的裝潢,一個字︰俗。衣間係以暗色調加少少金去形造高貴效果,我第一次覺得原來酒樓都可以裝潢到咁!真係靚!D碗碗碟碟都好新鮮,顏色跳脫吾死板。吾記得影餐牌,食物選擇都幾多,不過我冇份做點餐。由前菜開始,我就好鍾意好鐘意!!!(吾知係咪因為太肚餓)衣個酸辣青瓜真係好好味!!全部同事都鐘意食。。。我地一圍15人左右,只有4碟仔,吾夠食囉……(人地只係前菜份量嘛~甚至我食完曬D青瓜都有留番D汁黎點其他點心食!真係好好味呀!!!腸粉我地叫左叉燒同蝦,好味!!包得好靚吾會有散開一PET野的情況。每人都食吾到半條……一陣風~淨係食左蝦腸,D蝦勁大粒,爽口。好似係叫雪山叉燒包?好味!!我對上一次食第二家酒樓GE雪山叉燒包已經吾記得左係幾時,比較吾到佢同其他酒樓GE分別,不過佢GE叉燒好味,皮薄叉燒靚!燒賣同蝦餃都正路,即係佢地GE質素絕對襯得上衣間野GE裝潢。最想讚GE係衣籠牛肉球!要分間酒樓GE食物水準,我會用牛肉球黎分,因為我吾鐘意食牛肉!!衣間賣相係大大粒,脹卜
一睇裝潢就知道貴野,不過我地醫生請就吾理啦,有幾貴食幾貴!!! 我吾太喜歡金碧輝煌的裝潢,一個字︰俗。
衣間係以暗色調加少少金去形造高貴效果,
我第一次覺得原來酒樓都可以裝潢到咁!真係靚!
D碗碗碟碟都好新鮮,顏色跳脫吾死板。
吾記得影餐牌,食物選擇都幾多,不過我冇份做點餐。
由前菜開始,我就好鍾意好鐘意!!!
(吾知係咪因為太肚餓)衣個酸辣青瓜真係好好味!!
全部同事都鐘意食。。。我地一圍15人左右,只有4碟仔,
吾夠食囉……(人地只係前菜份量嘛~ 甚至我食完曬D青瓜都有留番D汁黎點其他點心食!
真係好好味呀!!! 腸粉我地叫左叉燒同蝦,好味!!
包得好靚吾會有散開一PET野的情況。
每人都食吾到半條……一陣風~
淨係食左蝦腸,D蝦勁大粒,爽口。 好似係叫雪山叉燒包?
比較吾到佢同其他酒樓GE分別,不過佢GE叉燒好味,皮薄叉燒靚! 燒賣同蝦餃都正路,即係佢地GE質素絕對襯得上衣間野GE裝潢。
最想讚GE係衣籠牛肉球! 要分間 酒樓GE食物水準,我會用牛肉球黎分,因為我吾鐘意食牛肉!!
衣間賣相係大大粒,脹卜卜(差的酒樓會就是細粒,縮水……)
顏色淺,清得黎有牛肉色(差的酒樓會是深色暗沉吾新鮮的肉色)
咬開佢肉的纖維係充實的(差的酒樓會是咬開一忽忽,一邊有肉一邊冇,纖維鬆散)
口感彈牙,肉質又爽口又滑(差的酒樓會是實的的肉質,吾爽,硬)
味道不會過咸,牛肉香,有汁(差的酒樓會是好咸,吾香,好乾冇汁)
咁多人分黎食其實每人都吾多,
我見有D人吾食牛肉,我就夾完一塊又一塊(一開四~五塊),咁吾好牛GE我都忍吾住偷偷地食多幾舊…… 全餐最貴當然係一人一碟鮑魚蘇啦!!
好味就吾洗講,不過由於食到最後大家都好飽,
我食完個飽魚就冇食個蘇皮,有點浪費……(等左半個鐘以上先上枱)
SO FAR其他食物質素都高的: 錢吾是我比,不過一路食就一路諗D點心應該一D都吾平。
但聽番比錢個個講(由於我地今次冇亂點野)都吾係好貴,
每人TOTAL好似比$180左右就可以。
我覺得衣個價錢都位理GE……
當有D時候係要食得有D體面,貴貴地的話,
就可以選擇衣間,會有面子的。