2019-09-18
平時去酒樓飲茶飲得多,好少去呢啲小店度食點心,今日嚟到升哥點心,真係好有驚喜。🤩呢度嘅點心種類冇酒樓咁多,但係勝在每一碟都精心炮製,味道好食,賣相精緻,而且大件夾抵食,真❤️值得推薦,事不宜遲為大家逐一介紹呢度嘅點心😋🌟白灼靚菜心🥬呢個菜心真係好大碟,同埋一d都唔油膩。🌟小鮮肉小籠包🥟呢個小籠包一啲都唔小,剛剛蒸氣每一隻都脹卜卜,中間仲有少少🦀蟹子,望落去賣相十分吸引。我都好小心翼翼夾起,一咬開個皮,裏便嘅湯汁好熱好多,而且湯汁嘅味道係好清甜,冇油膩感,真係好好食。😋🌟 🐛草花棉花雞🐔呢個棉花雞好足料,有好多件雞、冬菇、魚肚、蟲草花燉。啲雞食落去好滑,魚肚一啲都唔腥,好好食。🌟奇脆沙律🥗盞見到呢個名稱,就吸引到我想叫佢。呢個係好特別嘅,上邊充滿着雜果沙律,下邊原來就係普通嘅炸雲吞,有別於一般嘅咋雲吞配襯喼汁。上邊有豐富嘅雜果沙律,食落去減低左油膩感,味道新鮮又好食。🌟泰式炸蟹鉗🦀炸蟹鉗剛剛炸起好大粒、好熱。食落去啖啖肉,而且配上泰式醬汁,好好食。🌟麻辣抄手🍲唔好睇個細細個砵仔,但係裡面有好多粒雲吞。真係皮薄餡靚,而且食落去麻麻辣辣,味道好食。🌟紫薯流心球🍡呢個紫薯流心球大大粒,外貌好似
🌟白灼靚菜心🥬
呢個菜心真係好大碟,同埋一d都唔油膩。
🌟小鮮肉小籠包🥟
🌟 🐛草花棉花雞🐔
🌟奇脆沙律🥗盞
🌟泰式炸蟹鉗🦀
🌟麻辣抄手🍲
🌟紫薯流心球🍡
呢個紫薯流心球大大粒,外貌好似煎堆咁,不過係用咗紫薯去製造,咬落去好脆、又好煙韌,裡面仲充滿左流心奶皇,食果時真係要小心😋
總括而言,呢間點心鋪頭值得推介,因為真係一間好用心既餐廳,而且價格合理。