2021-05-23
大角咀有好多美食, 今次我地就去試一個新樓盤商場既餐廳慶記。呢間餐廳有好多選擇, 主打上海嘢。出面天氣太熱了, 所以我地都揀左滷肉慶面, 配香酥排骨同菜燻煎軟雞。小食方面就揀左口水醉雞卷同紅油百花抄手。口水醉雞卷份量比想像中多, 賣相都好好。雞肉卷好滑又彈牙,麻辣味啱啱好, 唔會搶左花雕既味道,辣辣地好醒胃。主食既滷肉慶面,面條好Q, 滷肉少肥多瘦,滷汁好味。香酥排骨炸得啱啱好, 外脆內軟, 好juicy, 再配埋特制酸辣汁, 非常惹味。食完都唔會覺得好熱氣。最驚喜的反而係菜燻煎軟雞,剛上枱既時候見到以為好乾好柴,心諗又中伏啦。結果咬左一口之後,嚇左一跳,雞皮好脆,好似食燒肉咁,雞肉仲係好滑,帶一點茶葉香,非常好味。紅油百花抄手好特別, 通常出面D紅油抄手都係豬肉餡,但百花抄手係花枝同蝦肉, 味道好好味又特別。主菜仲配埋汔水同豆漿,或者其他飲品。以呢個咁平既價錢黎講,食物既水準又咁高,性價比非常高。
小食方面就揀左口水醉雞卷同紅油百花抄手。