2023-11-11
今日去太子探朋友,見到附近有間酸辣粉舖,又咁多人幫襯去試一試,估唔到係有驚喜!同埋佢地理位置好方便,太子站D出口,過條馬路,行一分鐘左右就到,地點非常方便!1.酸辣湯薯粉(加左豆卜、腸仔、豬紅、木耳、手打牛肉丸、香菇貢丸、芝士腸、墨魚丸)首先,紅薯粉口感煙韌,同埋食酸辣粉最緊要係個湯底,我同朋友都唔係太食得辣,佢調校嘅酸辣味係啱啱好,更重要醋唔會過重,亦食得出有好多配料,最欣賞有足夠份量嘅榨菜同花生!而配料方面,豬紅真係必點,食得出好乾淨,而腸仔都好細心咁𠝹開左,同埋配料份量都唔少,啲丸好大粒,加埋紅薯粉,一個人食係好足夠!2.牛雜(細)朋友唔食牛雜,得我自己食就叫咗細碗,好少見到有細碗嘅牛雜叫!當中入面最欣賞牛肚,好爽口,整體份量夠,又乾淨,係好抵食!白蘿蔔都好甜,不過浸耐啲再入味啲會更加正!而叫牛雜可以揀辣或者唔辣,佢嘅辣椒油都大推,好香又唔會太辣,好夾牛雜!!!
2.牛雜(細)